Jak umyć piekarnik? Warto użyć tylko naturalnych środków czyszczących. Do takich produktów należy m.in. ocet i para wodna. Warto pamiętać, że piekarnik najlepiej jest czyścić regularnie - dzięki temu usunięcie zabrudzeń będzie o wiele łatwiejsze. Oto kilka prostych sposobów, które przydadzą się podczas porządków.
Jednym z najskuteczniejszych trików na pozbycie się zaschniętego tłuszczu i resztek jedzenia z piekarnika jest użycie octu. Jak to zrobić? Ocet należy wymieszać z wodą w równych ilościach. Przygotowaną mieszankę można przelać do pustej butelki ze spryskiwaczem i spryskać roztworem wnętrze piekarnika. Pod wpływem octu zaschnięty łuszcz powinien zmięknąć już po kilku minutach. Co dalej? Wystarczy wziąć wilgotną ścierkę i umyć urządzenie. Roztwór octu można też wykorzystać do wyczyszczenia blach, których używa się do pieczenia.
Podczas czyszczenia piekarnika sprawdzi się też para wodna. Jeśli wasze urządzenie ma funkcję czyszczenia parowego, należy napełnić przeznaczony do tego pojemnik wodą i uruchomić specjalny program. Para, która powstanie, sprawi, że zabrudzenia rozmokną i będzie można je usunąć przecierając ścierką ścianki piekarnika. Jeśli nie posiadacie takiej funkcji, wodę można umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na kilka minut. Poza tym, jeżeli chcecie pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z urządzenia, można dodać do wody odrobinę soku z cytryny.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl