Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kotlety schabowe zna każdy szanujący się kucharz. Tradycyjny przysmak często pojawia się na stole, ale i często w nadmiarze pozostaje po rodzinnym posiłku. Podpowiadamy, jak podgrzewać mięso, by zachować esencję smaku i perfekcyjną strukturę.
W domowym menu można wyróżnić wiele tradycyjnych dań, jednak kotlety schabowe zasługują na szczególne miejsce. Mięso w złocistej, chrupiącej panierce to element obowiązkowy niedzielnego obiadu, wszelakich świąt i wyjątkowych okazji. W wielu domach charakterystyczne stukanie tłuczkiem to wręcz cotygodniowa rutyna.
Gdy po rodzinnym obiedzie zostanie kilka kotletów schabowych, warto pozostawić je na jutrzejszy obiad lub przygotować z nich zupełnie inne, ale równie smaczne danie. Pojawia się zatem pytanie - jak odgrzać mięso, by nie zrobiło się suche, twarde i bez smaku?
Aby ponownie raczyć się tradycyjnym smakiem i ograniczyć marnowanie żywności wystarczy jeden prosty trik, który gwarantuje smaczny efekt. Zapomnij o odgrzewaniu schabowych na patelni czy w mikrofalówce - wówczas prawie pewne jest, że mięso smakiem będzie przypominać gumową podeszwę, będzie twarde i znacznie mniej apetyczne. Wystarczy włożyć schabowe do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tak krótkim czasie całość będzie ciepła, smaczna, chrupiąca i apetyczna.