Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród słodkich smaków małopolski nie sposób pominąć krakowskich małdrzyków, czyli twarogowych placuszków, które kuszą prostotą i perfekcją. Kluczem do sukcesu jest najlepszej jakości ser, swojskie jaja i domowy przepis, w którym na próżno szukać szczegółowych proporcji - liczy się wszystko "na oko"
Małdrzyki to nic innego jak słodkie placuszki bazujące na świeżym twarogu. Wywodzą się z krakowskiej kuchni tradycyjnej - serwowane są w wielu domach, a uwielbiają je szczególnie najmłodsi. Kluczem do sukcesu w ich przygotowaniu jest swojski skład oraz złote proporcje - "na oko". Warto wspomnieć o samej nazwie - słowo "małdrzyki" pochodzi od małego sera ze słodkiego mleka, zwanego lokalnie "mądrzykiem" lub "małdrzykiem". Dziś przepis na krakowski specjał opiera się na klasycznym i łatwo dostępnym białym serze, który jak się okazje świetnie się do tego nadaje.
Krakowskie placuszki twarogowe smakują niczym mini serniczki prosto z patelni. Przepis sprawdzi się znakomicie na śniadanie, jak i szybki deser, lunch czy podwieczorek. Podać je możemy ze świeżymi owocami, słodkimi sosami, miodem czy cukrem pudrem.
Składniki:
Sposób przygotowania: