Minipączki serowe. Przepis na szybkie, łatwe i pyszne łakocie. Domownicy będą błagać o dokładkę

Nadchodzi tłusty czwartek - dzień, w którym na stołach królują pączki serowe. Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie niesamowicie delikatne minipączki z twarogu półtłustego. Zrobicie je w półtorej godziny.

Pączki serowe będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych. Są lekkie, o delikatnej konsystencji i mają wspaniały smak. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali twarogu półtłustego. Gotowe pączusie można posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub polewą czekoladową. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Pączki serowe - genialny przepis, który sprawdzi się w tłusty czwartek

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • pięć łyżek letniego mleka,
  • łyżka masła,
  • dwa jajka,
  • żółtko,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie pączków serowych zajmuje około półtorej godziny

Minipączki serowe nie są trudne w wykonaniu, jednak do ich przygotowania trzeba poświęcić około półtorej godziny. Powinno się je smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można przekładać je na kratkę, aby okapały z tłuszczu.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wymieszaj mleko z łyżeczką cukru, drożdżami i dwiema łyżkami mąki. Przykryj całość i odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans.
  3. Zmiel twaróg. Roztop masło i pozostaw do wystudzenia.
  4. Utrzyj jajka z żółtkiem i cukrem na puszystą, jednolitą, gładką masę. Stopniowo dodawaj twaróg i masło. Następnie, już bez miksowania wsyp przesianą mąkę i przygotowany zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około czterdzieści minut. Powinno podwoić objętość.
  5. Formuj z ciasta niewielkie pączki. Smaż z obu stron, aż uzyskają złotą barwę. 
  6. Kiedy, przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.