Pączki angielskie. Przepis na oryginalną przekąskę. Ten składnik będzie świetną bazą deseru

Szukasz przepisu na tłusty czwartek? Warto sięgnąć po recepturę na pączki angielskie. Smakują doskonale z kubkiem dobrej kawy. Ich przygotowanie jest fenomenalnie łatwe, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu.

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy wiele osób objada się pączkami i innymi słodkościami. Jeśli szukasz przepisu, z którego będzie można skorzystać w tego dnia, dobrze trafiłeś. Pączki angielskie to świetny pomysł na słodką przekąskę. Mają delikatną strukturę, waniliowy aromat i rozpływają się w ustach. Przygotowuje się je na bazie twarogu półtłustego.    

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Pączki angielskie - przepis na pyszne łakocie. Idealne do kawy

Składniki:

  • pół kilo twarogu półtłustego, 
  • pół kilo mąki tortowej,
  • trzy łyżki śmietany 18 proc.,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka rumu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej rzepakowy lub inny tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Gotowe oponki smakują najlepiej posypane cukrem pudrem 

Oponki są dość proste w przygotowaniu. Wychodzą przepysznie, a smakują jeszcze lepiej posypane cukrem pudrem. Tego rodzaju pączki to świetny kompan kawy, herbaty albo kubka gorącego kakao. Z podanych proporcji wyjdzie około czterdziestu sztuk.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj jajka, śmietanę, rum, cukier i cukier waniliowy. Mieszając całość dodawaj stopniowo przesianą mąkę i wyrabiaj wszystko na jednolitą, gładką masę.
  2. Rozwałkuj przygotowane ciasto na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Wycinaj okrągłe fragmenty. Możesz do tego użyć szklanki i kieliszka do wycinania środków ciasta.
  3. Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki aż do uzyskania ciemnozłotej barwy.
  4. Usmażone pączki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.