Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy wiele osób objada się pączkami i innymi słodkościami. Jeśli szukasz przepisu, z którego będzie można skorzystać w tego dnia, dobrze trafiłeś. Pączki angielskie to świetny pomysł na słodką przekąskę. Mają delikatną strukturę, waniliowy aromat i rozpływają się w ustach. Przygotowuje się je na bazie twarogu półtłustego.
Zobacz wideo
Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
Pączki angielskie - przepis na pyszne łakocie. Idealne do kawy
Składniki:
- pół kilo twarogu półtłustego,
- pół kilo mąki tortowej,
- trzy łyżki śmietany 18 proc.,
- trzy jajka,
- dwie łyżki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka rumu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- olej rzepakowy lub inny tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Jak nie marnować pieczywa? Czerstwy chleb nie musi trafić do kosza
Gotowe oponki smakują najlepiej posypane cukrem pudrem
Oponki są dość proste w przygotowaniu. Wychodzą przepysznie, a smakują jeszcze lepiej posypane cukrem pudrem. Tego rodzaju pączki to świetny kompan kawy, herbaty albo kubka gorącego kakao. Z podanych proporcji wyjdzie około czterdziestu sztuk.
Przygotowanie:
- Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj jajka, śmietanę, rum, cukier i cukier waniliowy. Mieszając całość dodawaj stopniowo przesianą mąkę i wyrabiaj wszystko na jednolitą, gładką masę.
- Rozwałkuj przygotowane ciasto na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Wycinaj okrągłe fragmenty. Możesz do tego użyć szklanki i kieliszka do wycinania środków ciasta.
- Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki aż do uzyskania ciemnozłotej barwy.
- Usmażone pączki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda jak ciasteczko i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl