Pączki angielskie. Przepis na oryginalną przekąskę. Ten składnik będzie świetną bazą deseru

Szukasz przepisu na tłusty czwartek? Warto sięgnąć po recepturę na pączki angielskie. Smakują doskonale z kubkiem dobrej kawy. Ich przygotowanie jest fenomenalnie łatwe, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu.

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy wiele osób objada się pączkami i innymi słodkościami. Jeśli szukasz przepisu, z którego będzie można skorzystać w tego dnia, dobrze trafiłeś. Pączki angielskie to świetny pomysł na słodką przekąskę. Mają delikatną strukturę, waniliowy aromat i rozpływają się w ustach. Przygotowuje się je na bazie twarogu półtłustego.    

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Pączki angielskie - przepis na pyszne łakocie. Idealne do kawy

Składniki:

  • pół kilo twarogu półtłustego, 
  • pół kilo mąki tortowej,
  • trzy łyżki śmietany 18 proc.,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka rumu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej rzepakowy lub inny tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak nie marnować pieczywa? (zdjęcie ilustracyjne)Jak nie marnować pieczywa? Czerstwy chleb nie musi trafić do kosza

Gotowe oponki smakują najlepiej posypane cukrem pudrem 

Oponki są dość proste w przygotowaniu. Wychodzą przepysznie, a smakują jeszcze lepiej posypane cukrem pudrem. Tego rodzaju pączki to świetny kompan kawy, herbaty albo kubka gorącego kakao. Z podanych proporcji wyjdzie około czterdziestu sztuk.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj jajka, śmietanę, rum, cukier i cukier waniliowy. Mieszając całość dodawaj stopniowo przesianą mąkę i wyrabiaj wszystko na jednolitą, gładką masę.
  2. Rozwałkuj przygotowane ciasto na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Wycinaj okrągłe fragmenty. Możesz do tego użyć szklanki i kieliszka do wycinania środków ciasta.
  3. Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki aż do uzyskania ciemnozłotej barwy.
  4. Usmażone pączki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Czarka - grzyb, który zwiastuje wiosnęWygląda jak ciasteczko i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: