Biszkopt - przepis, który zapada w pamięci. Wystarczy tylko zadbać o składniki i odpowiednie proporcje

Biszkopt "bez przepisu" to cukierniczy specjał, który daje za każdym razem pięknie wyrośnięte ciasto, bez pęknięć, przypaleń i innych skaz. Teoria i jednocześnie sekret tej banalnie prostej receptury skrywa się we właściwych proporcjach. Wystarczy jeden trik, a biszkoptowe ciasta czy torty zachwycą gości smakiem i spektakularnym wyglądem.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na biszkopt to prawdziwy klasyk i baza cukiernicza, bez której nie powstałoby wiele ciast, wypieków i pięknych tortów. Jak się okazuje to znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać - wystarczą podstawowe składniki, sprzęt kuchenny i zaledwie kilkanaście minut przygotowań. Reszta robi się dosłownie sama. 

Biszkopt - przepis, który warto zapamiętać 

Pieczenie biszkoptu to dla wielu osób spore wyzwanie. Chociaż ciasto ma banalny skład jest jednak odrobinę wymagające - mowa tu o odpowiedniej temperaturze, proporcjach czy kolejności dodawania składników. Cukiernicze niepowodzenia były zapalnikiem do powstawania słodkich mitów i wymyślania najróżniejszych metod, które koniec końców nic nie dawały. 

Jak się okazuje biszkopt to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczem do sukcesu jest jednak dobra receptura. Idealnie sprawdzi się zatem biszkopt "bez przepisu", który opiera się na odpowiedniej wadze składników i jedynie trzech produktach! Zapomnij zatem o rzucaniu tortownicą czy mozolnym oddzielaniu żółtek od białek. Tutaj króluje prostota!

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na idealny biszkopt z trzech składników

  1. Na wstępnie warto podkreślić, że przepis na biszkopt bez przepisu bazuje na odpowiednich proporcjach. Najprościej jest zacząć od wybrania z ilu jaj chcemy upiec ciasto - minimalna ilość to trzy, maksymalna to nawet 12! Kolejnym krokiem jest postawienie miski na wadze i wyzerowanie. Wówczas wbijamy jaja i zapamiętamy ich wagę. Przykładowo z pięciu dużych jaj wyjdzie nam 300 g.
  2. Skład to zatem jedynie - jajka, mąka i cukier. 
  3. Kolejnym krokiem jest ubijanie jajek na puszystą, jasną i sztywną masę. Następnie dodajemy cukier puder - ilość zależna od wagi jaj. Bazując na naszych proporcjach, będzie to 300 g. Słodką masę jajeczną ponownie ubijamy ponownie na sztywną masę.
  4. W trzecim kroku przesiewamy mąkę tortową - tutaj również stosujemy tę samą zasadę: waga powinna być równa wadze jaj. Tak przygotowaną masę mieszamy, tym razem ręcznie przy użyciu trzepaczki.
  5. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej olejem i oprószoną bułką tartą. Jeśli chcemy, by nasz biszkopt był wysoki np. by wykorzystać go na przygotowanie tortu, warto skorzystać z nieco wyższej formy od standardowej tortownicy.
  6. Pieczemy do suchego patyczka w 170 stopniach przez około 45 minut.
  7. Wskazówka - jeśli chcemy duży, wyrośnięty efekt ustawiamy funkcję piekarnika na 30 minut góra - dół.
Więcej o:
Copyright © Agora SA