Wielu Polaków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia pieczywa. Pyszny chleb czy bułki nie są jednak przez nas od razu zjadane, więc się marnują. Większość z nas woli kupić nowy bochenek chleba, zamiast zjeść ten jedno czy dwudniowy. Jest jednak patent na odświeżenie chleba, dzięki któremu będzie jak nowy.
Jeśli mamy czerstwy chleb, to wcale nie musimy wyrzucać go do śmietnika. Sposób na jego odświeżenie jest dziecinnie prosty, a chleb znów odzyska smak. Wystarczy, że zwilżymy go wodą, a następnie włożymy do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu otrzymamy chrupiący, pachnący chlebek - i do tego, jak nowy!
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Marnowanie pieczywa to problem wielu gospodarstw domowych. Czerstwe pieczywo, które nie nadaje się do zjedzenia, nie musi jednak lądować w koszu. Czerstwe bułki możemy na przykład zetrzeć na tarce, dzięki czemu wykorzystamy je powtórnie podczas gotowania obiadów. Taka bułka tarta stanowi świetną panierkę do kotletów.
Z lekko wyschniętego pieczywa możemy zrobić też grzanki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup krem. Z okruchów suchego pieczywa wymieszanego z oliwą, przyprawami oraz parmezanem możemy przygotować włoską posypkę do sałatek - pangrattato.
Lekko czerstwy chleb możemy wykorzystać też do zrobienia ciepłych, chrupiących kanapek. Wystarczy położyć je na patelni, skropić oliwą i podsmażyć z obu stron. Smacznego!