Przepis na zupę pieczarkową to pomysł na tradycyjny, aromatyczny obiad. Do jej przyrządzenia, oprócz pieczarek, będziecie potrzebowali jarzyn, przypraw, śmietanki kremówki oraz koperku do dekoracji. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek lub dowolnego rodzaju makaronu.
Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Zupa pieczarkowa - przepis na klasyczny obiad
W przygotowaniu zupy pieczarkowej najważniejszą rolę będą odgrywały odpowiednio dobrane przyprawy. To danie można podawać z różnymi makaronami, grzankami lub kaszą.
Składniki:
- pół kilo pieczarek,
- trzy marchewki,
- korzeń pietruszki,
- ćwierć selera,
- cebula,
- masło,
- śmietanka kremówka,
- szczypta ostrej papryki,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku,
- koperek do dekoracji.
Warzywa do zupy można zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę
Przygotowanie:
- Warzywa - marchew, pietruszkę, seler - umyj, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją na rondel z roztopioną odrobiną masła i podsmaż.
- Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj je do cebuli i smaż wszystko przez kolejne kilka minut.
- Przygotuj większy garnek z wodą. Zagotuj w nim wcześniej przygotowane warzywa. Po około kwadransie dodaj do garnka z warzywami podsmażone pieczarki z cebulą. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut.
- Na koniec zapraw zupę śmietanką kremówką, dodaj pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i ostrej papryki do smaku, Wymieszaj dokładnie całość. Posiekaj gałązki koperku.
- Zupę podawaj z dodatkiem grzanek lub makaronu, posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl