• Link został skopiowany

Zupa pieczarkowa - niby klasyczna, a jednak nie do końca. Dodaj te przyprawy, a będzie miała nietypowy smak

Zupa pieczarkowa to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się w każdej porze roku. Kluczową rolę w tym daniu odgrywają przyprawy, jakie dodaje się do niego. Chodzi przede wszystkim o ostrą paprykę i gałkę muszkatołową.
Zupa pieczarkowa (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. RitaE/Pixabay

Przepis na zupę pieczarkową to pomysł na tradycyjny, aromatyczny obiad. Do jej przyrządzenia, oprócz pieczarek, będziecie potrzebowali jarzyn, przypraw, śmietanki kremówki oraz koperku do dekoracji. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek lub dowolnego rodzaju makaronu.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Zupa pieczarkowa - przepis na klasyczny obiad

W przygotowaniu zupy pieczarkowej najważniejszą rolę będą odgrywały odpowiednio dobrane przyprawy. To danie można podawać z różnymi makaronami, grzankami lub kaszą.

Składniki:

  • pół kilo pieczarek,
  • trzy marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • cebula,
  • masło,
  • śmietanka kremówka,
  • szczypta ostrej papryki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek do dekoracji.

Warzywa do zupy można zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę

Przygotowanie:

  1. Warzywa - marchew, pietruszkę, seler - umyj, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją na rondel z roztopioną odrobiną masła i podsmaż. 
  2. Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj je do cebuli i smaż wszystko przez kolejne kilka minut.
  3. Przygotuj większy garnek z wodą. Zagotuj w nim wcześniej przygotowane warzywa. Po około kwadransie dodaj do garnka z warzywami podsmażone pieczarki z cebulą. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut. 
  4. Na koniec zapraw zupę śmietanką kremówką, dodaj pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i ostrej papryki do smaku, Wymieszaj dokładnie całość. Posiekaj gałązki koperku.
  5. Zupę podawaj z dodatkiem grzanek lub makaronu, posypaną posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: