Rosół należy do kanonu kuchni polskiej. Aby wydobyć z niego ciepłą barwę, intensywniejszy smak i zapach, dobrze jest zapiec składniki, z których ma powstać. Taki sposób przygotowywania tradycyjnej potrawy sprawi, że będzie zniknie z talerzy w okamgnieniu.
Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Przepis na rosół z pieczonych warzyw - bogaty smak i aromat
Rosół przyrządzony z zapieczonych warzyw z mięsem będzie miał zdecydowanie silniejszy aromat. Warto wypróbować tę metodę, aby cieszyć się przepysznym obiadem. Słowa naszej redakcyjnej koleżanki, która ugotowała zupę właśnie w ten sposób, mówią same za siebie:
Kolor, zapach, smak. Wszystko było lepsze
Składniki:
- dwa litry wody,
- dwie ćwiartki kurczaka,
- szponder wołowy,
- trzy duże marchewki,
- dwa korzenie pietruszki,
- pół selera,
- dwie cebule,
- oliwa,
- kilka goździków,
- kilka ziaren jałowca,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- trzy liście laurowe,
- płaska łyżka suszonego lubczyku,
- około sześć ziaren pieprzu czarnego,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Rosół z pieczonych warzyw będzie o niebo lepszy od tradycyjnego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj warzywa, obierz i pokrój na kawałki. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojone warzywa.
- Mięso oczyść, opłucz, osusz i dodaj do blachy z warzywami.
- Przygotowaną blachę z mięsem i warzywami polej oliwą i dodaj do mieszanki goździki, jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz ziarna pieprzu.
- Piecz warzywa z mięsem przez około pół godziny aż do zrumienienia.
- Przygotuj większy garnek i przełóż do niego upieczone warzywa z mięsem. Dolej do nich wody, zagotuj całość i gotuj rosół na najmniejszym ogniu przez około półtorej godziny.
- Ugotowaną zupę przecedź przez sito i podawaj z makaronem nitki albo z lanymi kluskami.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl