"Kolor, zapach, smak. Wszystko było lepsze". Ta metoda sprawi, że rosół wyjdzie fenomenalnie

Rosół to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Istnieją dziesiątki przepisów, według których powstaje ta rozgrzewająca potrawa. Jedna z naszych redaktorek wypróbowała recepturę na rosół z pieczonych warzyw. Przyznaje, że przyrządzony w ten sposób wychodzi znakomicie.

Rosół należy do kanonu kuchni polskiej. Aby wydobyć z niego ciepłą barwę, intensywniejszy smak i zapach, dobrze jest zapiec składniki, z których ma powstać. Taki sposób przygotowywania tradycyjnej potrawy sprawi, że będzie zniknie z talerzy w okamgnieniu. 

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Przepis na rosół z pieczonych warzyw - bogaty smak i aromat

Rosół przyrządzony z zapieczonych warzyw z mięsem będzie miał zdecydowanie silniejszy aromat. Warto wypróbować tę metodę, aby cieszyć się przepysznym obiadem. Słowa naszej redakcyjnej koleżanki, która ugotowała zupę właśnie w ten sposób, mówią same za siebie:

Kolor, zapach, smak. Wszystko było lepsze

Składniki:

  • dwa litry wody,
  • dwie ćwiartki kurczaka,
  • szponder wołowy,
  • trzy duże marchewki,
  • dwa korzenie pietruszki,
  • pół selera,
  • dwie cebule,
  • oliwa,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren jałowca,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • trzy liście laurowe,
  • płaska łyżka suszonego lubczyku,
  • około sześć ziaren pieprzu czarnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Rosół z pieczonych warzyw będzie o niebo lepszy od tradycyjnego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj warzywa, obierz i pokrój na kawałki. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojone warzywa. 
  2. Mięso oczyść, opłucz, osusz i dodaj do blachy z warzywami.
  3. Przygotowaną blachę z mięsem i warzywami polej oliwą i dodaj do mieszanki goździki, jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz ziarna pieprzu.
  4. Piecz warzywa z mięsem przez około pół godziny aż do zrumienienia.
  5. Przygotuj większy garnek i przełóż do niego upieczone warzywa z mięsem. Dolej do nich wody, zagotuj całość i gotuj rosół na najmniejszym ogniu przez około półtorej godziny.
  6. Ugotowaną zupę przecedź przez sito i podawaj z makaronem nitki albo z lanymi kluskami.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA