Słodkie i mocno czekoladowe ciasto. Wystarczy kilka podstawowych składników, by wykonać ten pyszny deser

Niekiedy najprostsze desery są również tymi najlepszymi. Mocno czekoladowe ciasto to pyszny wypiek, który idealnie na da się do kawy czy na spotkanie z najbliższymi. Wykonasz je bardzo szybko, a na dodatek z łatwodostępnych składników.

Dobry obiad to taki, który kończy się słodkim deserem. Jeśli chcesz nacieszyć swoje podniebienie niebiańskim smakiem, ale nie marzy ci się spędzać godzin przy kuchennym blacie wystarczy, że przygotujesz mocno czekoladowe ciasto, które z pewnością piekła twoja mama i babcia.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka 3,2 proc.,
  • 200 g cukru,
  • 5 średnich jajek,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do ozdoby.
Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Sposób przygotowania. Bez obaw, tego ciasta nie da się zepsuć

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło oraz posiekane obie czekolady. Mieszanka mlecznej i deserowej zapewni głęboki, lecz niezbyt gorzki smak ciasta. Gdy składniki zamienią się w jednolitą polewę, partiami dodajemy mleko, stale mieszając. Kiedy konsystencja masy będzie gładka, odstawiamy naczynie z czekoladą do przestudzenia.

Jajka wbijamy do głębokiem miski i ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Najlepiej wspomóc się w tym przypadku mikserem ręcznym lub planetarnym. Pozwoli to zaoszczędzić dużo czasu. 

Gdy masa czekoladowa będzie już chłodna wlewamy ją małym strumieniem do ubitych jajek. Dodajemy również przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników, by ciasto pozostało puszyste i lekkie.

Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy czekoladowe ciasto do formy. Całość pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. Celsjusza w trybie góra dół. Po upieczeniu należy chwilę odczekać nim wyciągniemy ciasto z tortownicy. Na koniec wystarczy udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową i można zajadać się ciastem bez końca. Smacznego!

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA