Przepis na purée ziemniaczane. Tak przyrządzają je najlepsi szefowie kuchni. Pamiętaj o tym składniku

Podajemy przepis na purée ziemniaczane, które będzie miało niesamowity smak i aksamitną konsystencję. Kluczową rolę odegrają tutaj gałka muszkatołowa oraz oliwa. Przedstawiamy metodę, według której szykują je najlepsi mistrzowie kulinarni.

Jak zrobić idealne purée ziemniaczane? Poniższy przepis to receptura Robbie Bell'a - szefa kuchni i właściciela restauracji w Melbourne. Pozwoli ona na przygotowanie wyśmienitego, kremowego dodatku do obiadu. Tak przyrządzone ziemniaki sprawdzą się z daniami mięsnymi i różnymi surówkami, np. z buraczkami, marchewką z jabłkiem albo z kiszoną kapustą. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku będzie gałka muszkatołowa.

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Przepis na tłuczone ziemniaki do obiadu. Z tymi dodatkami wyjdą idealnie

Aby ziemniaki miały doskonałą konsystencję, warto dodać do nich oliwę, odrobinę mleka oraz sok z połowy cytryny. Ich smak podkreśli gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz. Jeśli wolisz pikantniejsze smaki, ziemniaki można doprawić dodatkowo pieprzem cayenne albo wędzoną papryką

Składniki:

  • sześć średniej wielkości ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół cytryny,
  • trzy łyżki masła,
  • oliwa,
  • gałka muszkatołowa,
  • około pół szklanki mleka.

Zalewajka, przepis na zupę z dawnych lat. Delikatna i pożywna. Smakuje jak u babci Zalewajka, przepis na zupę z dawnych lat. Smakuje jak u babci

Purée ziemniaczane świetnie sprawdzi się z mięsem i różnymi surówkami

Przygotowanie:

  1. Zagotuj garnek z wodą. Obierz, dokładnie umyj i pokrój ziemniaki w kostkę. Wrzuć je na gotującą się wodę. Zmniejsz ogień i gotuj je, aż zmiękną.
  2. Odcedź ziemniaki i wrzuć je na moment na rozgrzaną patelnię, aby odparować wodę. Następnie przepuść je przez praskę do naczynia.
  3. W oddzielnym rondlu rozpuść masło, dodaj do niego ziemniaki i wymieszaj całość.
  4. Dodaj do ziemniaków z masłem odrobinę mleka, dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Kolejnym krokiem będzie dodanie łyżki oliwy, soku z połowy cytryny. Na koniec ponownie wymieszaj dokładnie całość.

Smacznego!

Skórka od limonki nie musi lądować w śmieciach! Wyrzucasz skórki od limonki? To błąd! Można je wykorzystać na różne sposoby

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: