Jak zrobić idealne purée ziemniaczane? Poniższy przepis to receptura Robbie Bell'a - szefa kuchni i właściciela restauracji w Melbourne. Pozwoli ona na przygotowanie wyśmienitego, kremowego dodatku do obiadu. Tak przyrządzone ziemniaki sprawdzą się z daniami mięsnymi i różnymi surówkami, np. z buraczkami, marchewką z jabłkiem albo z kiszoną kapustą. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku będzie gałka muszkatołowa.
Zobacz wideo
Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Przepis na tłuczone ziemniaki do obiadu. Z tymi dodatkami wyjdą idealnie
Aby ziemniaki miały doskonałą konsystencję, warto dodać do nich oliwę, odrobinę mleka oraz sok z połowy cytryny. Ich smak podkreśli gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz. Jeśli wolisz pikantniejsze smaki, ziemniaki można doprawić dodatkowo pieprzem cayenne albo wędzoną papryką.
Składniki:
- sześć średniej wielkości ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku,
- pół cytryny,
- trzy łyżki masła,
- oliwa,
- gałka muszkatołowa,
- około pół szklanki mleka.
Purée ziemniaczane świetnie sprawdzi się z mięsem i różnymi surówkami
Przygotowanie:
- Zagotuj garnek z wodą. Obierz, dokładnie umyj i pokrój ziemniaki w kostkę. Wrzuć je na gotującą się wodę. Zmniejsz ogień i gotuj je, aż zmiękną.
- Odcedź ziemniaki i wrzuć je na moment na rozgrzaną patelnię, aby odparować wodę. Następnie przepuść je przez praskę do naczynia.
- W oddzielnym rondlu rozpuść masło, dodaj do niego ziemniaki i wymieszaj całość.
- Dodaj do ziemniaków z masłem odrobinę mleka, dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Kolejnym krokiem będzie dodanie łyżki oliwy, soku z połowy cytryny. Na koniec ponownie wymieszaj dokładnie całość.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl