Anna Lewandowska zdradza przepis na wielkanocną białą kiełbasę. Zapomnij o gotowaniu czy smażeniu

Wielkanoc to przede wszystkim tradycyjne smaki, swojskie produkty i domowe rarytasy. Anna Lewandowska ma jednak nieco bardziej oryginalny przepis na kultową białą kiełbasę. Kluczem do sukcesu jest cebula, świeże zioła i naczynie żaroodporne.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, to zatem ostatni dzwonek na poszukiwania przepisów idealnych. Na stole wówczas nie może zabraknąć jaj, swojskich wędlin, fikuśnych sałatek czy domowych wypieków. Biała kiełbasa jest równie istotna, warto zatem zadać o wyśmienity smak i estetyczną formę podania. 

Tak białą kiełbasę serwuje Anna Lewandowska

Chociaż nadejście wiosny się ociąga, czas ekspresowo mija, a Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz tradycyjną ucztę, nie możesz zapomnieć o kilku ważnych szczegółach. Mowa tu o jajkach, jarzynowej, wędlinach i białej kiełbasie, która jest niemalże synonimem świąt.

Anna Lewandowska podzieliła się obłędnym przepisem na pieczoną białą kiełbasę - sposób przygotowania to nie jedyny szczegół. Swojskie mięsiwo lubuje się także w towarzystwie rumianej cebuli, rozmarynu i innych ziół, a także oliwie czy czosnku. Taka kompozycja da zjawiskowy efekt, który pięknie się prezentuje i równie obłędnie smakuje. 

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Przepis na pieczoną białą kiełbasę według Anny Lewandowskiej 

Składniki: 

  • 6 kawałków białej kiełbasy,
  • 2 czerwone cebule,
  • biała cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • suszone oregano,
  • suszony majeranek,
  • suszona bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od podgotowaniu białej kiełbasy z dodatkiem pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Wskazówka - jeśli chcemy przygotować danie ekspresowo, pomijamy gotowanie i zwiększamy czas pieczenia. 
  2. Kiełbasę skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie oprószamy ziołami. 
  3. Obok układamy posiekaną cebulę i gałązki rozmarynu. 
  4. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna być ładnie zarumieniona i mieć idealną, chrupiącą skórkę. 
  5. Danie serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.