• Link został skopiowany

Przepis na pieczoną białą kiełbasę. Wielkanocny rarytas z wytrawnym trunkiem to niebo na talerzu

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie poszukiwania idealnych receptur, trwają w najlepsze. Klasyką, która zawsze się sprawdza, jest przepis na pieczoną, białą kiełbasę. Jest jednak jeden haczyk - mowa tu o wytrawnych dodatkach, które nadadzą swojskiemu przysmakowi oryginalny wyraz.
Biała kiełbasa pieczona / zdjęcie ilustracyjne
wideonet / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków takich jak kolorowe sałatki, jajka w najróżniejszych postaciach, domowych wypieków czy swojskich wędlin i mięs. Warto zatem przygotować klasykę w oryginalnej odsłonie, czyli pieczoną, białą kiełbasę z wytrawnymi dodatkami. 

Pieczona biała kiełbasa - swojski smak z wytrawnym twistem 

Biała kiełbasa to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ów smak to niemalże tradycja, która towarzyszy nam od pokoleń - swojskie mięso gości w wielu postaciach np. podane jest w żurku. Warto jednak zaskoczyć domowników i świątecznych gości nieco bardziej oryginalnym smakiem - mowa tu o pieczonej białej kiełbasie z dodatkiem wytrawnego wina i obłędnej musztardy francuskiej.

Tak przygotowany wielkanocny rarytas, taplający się w niebiańskim sosie gwarantuje zachwyt przy stole i liczne prośby o dokładkę! Warto jednak pamiętać o takich dodatkach jak miód, cebula i oczywiście zadbać o bazę najlepszej jakości.  

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Przepis na pieczoną białą kiełbasę z wytrawnymi dodatkami 

Składniki: 

  • 1 kg białej kiełbasy surowej (może być parzona),
  • 2 cebule,
  • 125 ml białego wina,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • pieprz grubo mielony.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni - opcja góra-dół. 
  2. Następnie obieramy cebulę i starannie kroimy w piórka. Warzywo rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. 
  3. Kiełbasę układamy na pokrojonej cebuli. 
  4. W małej miseczce łączymy wino, miód, musztardę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, a następnie równomiernie smarujemy białą kiełbasę. 
  5. Tak przygotowaną kiełbasę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie ściągamy folię i zapiekamy mięso kolejne 10 minut. 
  6. Białą kiełbasę przekładamy na talerze i serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: