Przepis na kopytka. Tylko trzy składniki, a ile smaku! W ten sposób przygotujesz tradycyjny obiad

Podajemy najprostszy przepis na kopytka. Ziemniaki, mąka i jajko - te trzy składniki wystarczą do przygotowania tradycyjnego obiadu. Kopytka są uniwersalnym daniem. Można je łączyć z różnymi surówkami, sosami i mięsami.

Kopytka należą do kanonu kuchni polskiej. Do ich wykonania potrzeba jedynie trzech składników. Świetnie komponują się m.in. z buraczkami, kapustą kiszoną, marchewką z jabłkiem. Smakują doskonale okraszone masłem i świeżym rozmarynem. Oto jak je przygotować w kilku bardzo prostych krokach.

Zobacz wideo Pijany kierowca potrącił pieszego. 26-latkowi grozi do 4,5 roku więzienia

Przepis na kopytka. Zrobisz je z trzech składników

Do przygotowania kopytek wystarczą ziemniaki, jajko i szklanka mąki pszennej. Najlepiej smakują podane z sosem mięsnym albo ze skwarkami. Ziemniaki można ugotować kilka godzin wcześniej. Powinny być przestudzone podczas wyrabiania ciasta.

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • szklanka przesianej mąki pszennej.

Tylko ziemniaki, mąka i jajko. Kopytka wyjdą rewelacyjnie

  1. Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Przesiej mąkę pszenną.
  2. Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Przed połączeniem z innymi składnikami powinny całkowicie przestygnąć po ugotowaniu.
  3. Zagnieć ziemniaki z mąką i jajkiem na jednolite, gładkie ciasto. Powinno być elastyczne. Lepiej uważać z dodawaniem mąki. Jeśli będzie jej za dużo, może to spowodować, że kopytka będą zbyt twarde.
  4. Przełóż ciasto na blat posypany mąką. Odkrawaj fragmenty ciasta i formuj ukośne kopytka. 
  5. Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Na gotującą się wodę wrzucaj partiami kopytka. Gotuj je na niewielkim ogniu przez około dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Kopytka najlepiej jest podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można okrasić je masłem i ziołami - rozmarynem, pietruszką albo miętą. Kopytka można odgrzewać na patelni. 

Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA