Kopytka należą do kanonu kuchni polskiej. Do ich wykonania potrzeba jedynie trzech składników. Świetnie komponują się m.in. z buraczkami, kapustą kiszoną, marchewką z jabłkiem. Smakują doskonale okraszone masłem i świeżym rozmarynem. Oto jak je przygotować w kilku bardzo prostych krokach.
Zobacz wideo
Pijany kierowca potrącił pieszego. 26-latkowi grozi do 4,5 roku więzienia
Przepis na kopytka. Zrobisz je z trzech składników
Do przygotowania kopytek wystarczą ziemniaki, jajko i szklanka mąki pszennej. Najlepiej smakują podane z sosem mięsnym albo ze skwarkami. Ziemniaki można ugotować kilka godzin wcześniej. Powinny być przestudzone podczas wyrabiania ciasta.
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- szklanka przesianej mąki pszennej.
Tylko ziemniaki, mąka i jajko. Kopytka wyjdą rewelacyjnie
- Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Przesiej mąkę pszenną.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Przed połączeniem z innymi składnikami powinny całkowicie przestygnąć po ugotowaniu.
- Zagnieć ziemniaki z mąką i jajkiem na jednolite, gładkie ciasto. Powinno być elastyczne. Lepiej uważać z dodawaniem mąki. Jeśli będzie jej za dużo, może to spowodować, że kopytka będą zbyt twarde.
- Przełóż ciasto na blat posypany mąką. Odkrawaj fragmenty ciasta i formuj ukośne kopytka.
- Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Na gotującą się wodę wrzucaj partiami kopytka. Gotuj je na niewielkim ogniu przez około dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Kopytka najlepiej jest podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można okrasić je masłem i ziołami - rozmarynem, pietruszką albo miętą. Kopytka można odgrzewać na patelni.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl