Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem
Jak zrobić kopytka? Wbrew pozorom to tradycyjne danie kuchni polskiej wcale nie jest trudne. Wystarczą ziemniaki, jajka, sól i odrobina mąki. Skoro tak, to dlaczego wiele razy nie wychodzą zbyt smaczne? Sekret tkwi w odmianie ziemniaków.
Przepis na kopytka ziemniaczane. Tani obiad dla całej rodziny
Ogromną zaletą kopytek jest niewielki koszt składników. W dobie wysokiej inflacji przepis na tani obiad jest na wagę złota. Jednak, aby kluseczki mogły być pyszne, delikatne, a przede wszystkim mięciutkie ważne jest to, aby wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Zastanawiając się jak zrobić kopytka, warto postawić na takie odmiany jak Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda, Bryza, Tajfun, czy Ibis. Posiadają znacznie więcej skrobi, dzięki czemu dodamy mniej mąki i kopytka będą idealne.
Składniki:
- kg mączystych ziemniaków,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- jajko,
- 100 g tłustego boczku,
- cebula.
Jeśli mamy ochotę na wersję na słodko, wystarczy zastąpić boczek masłem. W tym celu rozpuszczamy cztery łyżki masła i polewamy nim kopytka. Na wierzchu oprószamy cukrem pudrem i cynamonem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak robić kopytka? Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Przekładamy do wysokiego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Nie solimy.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wysypujemy na stolnicę, aby wystygły.
- Kiedy będą zimne, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Przesypujemy na stolnicę i formujemy koczyk. Robimy małą dziurkę, wbijamy jajko.
- Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy jednolite ciasto.
- Następnie dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich formujemy dłońmi długi wałeczek, który spłaszczamy delikatnie widelcem.
- Za pomocą noża kroimy ziemniaczane ciasto na małe romby lub prostokąty.
- W wysokim garnku wlewamy około dwóch litrów wody. Dodajemy dwie łyżki soli. Doprowadzamy do wrzenia.
- Do gotującej się wody wrzucamy część kopytek. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy je przez około pięć minut.
- Ugotowane kopytka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na durszlak. Przelewamy delikatnie letnią wodą.
- Boczek siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię. Kiedy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Całość smażymy, aż uzyskamy pyszne skwarki i złocistą cebulkę.
- Tak przygotowaną omastą zdobimy kluski, które wylądowały już na talerzu.
Smacznego!