Za dużo soli w zupie lub innym daniu? Zamiast wpadać w panikę lub co gorsza, wyrzucać jedzenie wystarczy zastosować kilka sprawdzonych metod. Triki kuchenne uratują przyrządzoną potrawę i nikt się nie zorientuje, że wcześniej coś poszło nie tak.
Przesolona potrawa to nie koniec świata. Każdemu może zdarzyć się kulinarna wpadka. Dlatego, aby uratować sytuację kucharze i gospodynie znalazły właściwe rozwiązania. Domowe sposoby są szybkie, tanie, a przede wszystkim skuteczne.
Użyjmy ziemniaka. Bez względu na to, czy poszukujemy metod na przesoloną zupę, bigos, sos, czy inne danie, plastry ziemniaka zawsze się sprawdzą. W tym celu obieramy jedno lub dwa warzywa, w zależności od poziomu zasolenia potrawy i jej objętości. Ziemniaki kroimy w grube plastry i wrzucamy do przesolonej potrawy. Po około 10 minutach wyciągamy.
Pieczywo zadziała na tych samych zasadach co ziemniak. Wystarczy umieścić grubą kromkę lub kajzerkę i poczekać, aż zaabsorbują sól z potrawy. Proces ten powinien trwać około minuty lub dwóch. W przeciwnym razie pieczywo rozpadnie się i może popsuć konsystencję jedzenia. Metoda ta najlepiej sprawdza się w przypadku zup. Wówczas już na talerzu można wysypać pyszne grzanki, które wchłoną nadmiar soli.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kolejną prostą metodą na pozbycie się nadmiaru soli z zupy, czy dowolnego dania jest użycie cukru. Nie chodzi jednak o wsypanie go do jedzenia, aby zrównoważyć smak. Przesolone danie można uratować za pomocą kostek.
W tym celu układamy na dużej łyżce dwie kostki cukru i delikatnie moczymy je w potrawie. Czekamy kilka sekund i gotowe. Taki zabieg absorbuje naddatek soli z gotującego się pożywienia.