• Link został skopiowany

Co zrobić, żeby zupa nie była za słona? Trzy proste i szybkie sposoby na uratowanie przesolonego jedzenia

Przesolona potrawa to zmora każdego kucharza. W końcu komu nie zdarzyło się choć raz wsypać za dużo tej przyprawy? Kuchenne triki uratują nie tylko obiad, ale także atmosferę przy stole. Wystarczy wypróbować trzy domowe sposoby na pozbycie się soli.
Co zrobić, żeby zupa nie była za słona? Trzy proste i szybkie sposoby na uratowanie obiadu
Fot. iStock/undefined
Zobacz wideo Idealnie białe firanki? Dwa domowe sposoby

Za dużo soli w zupie lub innym daniu? Zamiast wpadać w panikę lub co gorsza, wyrzucać jedzenie wystarczy zastosować kilka sprawdzonych metod. Triki kuchenne uratują przyrządzoną potrawę i nikt się nie zorientuje, że wcześniej coś poszło nie tak.

Jak uratować przesolone danie?

Przesolona potrawa to nie koniec świata. Każdemu może zdarzyć się kulinarna wpadka. Dlatego, aby uratować sytuację kucharze i gospodynie znalazły właściwe rozwiązania. Domowe sposoby są szybkie, tanie, a przede wszystkim skuteczne. 

Użyjmy ziemniaka. Bez względu na to, czy poszukujemy metod na przesoloną zupę, bigos, sos, czy inne danie, plastry ziemniaka zawsze się sprawdzą. W tym celu obieramy jedno lub dwa warzywa, w zależności od poziomu zasolenia potrawy i jej objętości. Ziemniaki kroimy w grube plastry i wrzucamy do przesolonej potrawy. Po około 10 minutach wyciągamy.

Pieczywo zadziała na tych samych zasadach co ziemniak. Wystarczy umieścić grubą kromkę lub kajzerkę i poczekać, aż zaabsorbują sól z potrawy. Proces ten powinien trwać około minuty lub dwóch. W przeciwnym razie pieczywo rozpadnie się i może popsuć konsystencję jedzenia. Metoda ta najlepiej sprawdza się w przypadku zup. Wówczas już na talerzu można wysypać pyszne grzanki, które wchłoną nadmiar soli.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Co zrobić, gdy zupa jest przesolona?

Kolejną prostą metodą na pozbycie się nadmiaru soli z zupy, czy dowolnego dania jest użycie cukru. Nie chodzi jednak o wsypanie go do jedzenia, aby zrównoważyć smak. Przesolone danie można uratować za pomocą kostek.

W tym celu układamy na dużej łyżce dwie kostki cukru i delikatnie moczymy je w potrawie. Czekamy kilka sekund i gotowe. Taki zabieg absorbuje naddatek soli z gotującego się pożywienia.

Więcej o: