Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanocne przepisy opierają się na wieloletniej tradycji, warto jednak nieco urozmaicić znane nam potrawy i nieco zaszaleć w te święta. Na stole oprócz fikuśnych sałatek, ciekawych mięsiw czy oryginalnych ciast nie może zabraknąć jajek - te przygotowane po szkocku, gwarantują efekt wow i obłędny smak.
Do świąt zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie to już ostatni dzwonek na poszukiwania oryginalnych receptur i apetycznych potraw. Na tegorocznym stole nie może zabraknąć nieco innych niż dotychczas specjałów. Mowa tu o jajkach po szkocku, które kuszą nie tylko smakiem, ale i niecodzienną formą podania.
Jajka po szkocku to nic innego jak nabiał przygotowany w soczystej warstwie mielonego mięsa i chrupiącej, złocistej panierce z mąki i bułki tartek. Tak przygotowane "wielkanocne kulki na bogato" smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany, złoty kolor. Później wystarczy je estetycznie zaserwować - najlepiej przekroić na pół, by wyeksponować wnętrze i podać z sosem majonezowym lub chrzanowym. Tego typu danie lubuje się także w wiosennych dodatkach np. kompozycji sałat, kiełkach czy nowalijkach.
Składniki:
Sposób przygotowania: