Jajka po szkocku - przepis na wielkanocną ucztę. Mistrzowskie danie łączy te dwa obłędne produkty

Jajka po szkocku to prawdziwy przysmak, który zrewolucjonizuje wielkanocny stół. Ten oryginalny przepis bazuje na mięsnym opatuleniu jajek i złocistej panierce. Efekt jest nie tylko obłędnie smaczny, ale i wyjątkowo spektakularny. Ważne jest apetyczne wyeksponowanie warstw i anturaż wiosennych dodatków.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanocne przepisy opierają się na wieloletniej tradycji, warto jednak nieco urozmaicić znane nam potrawy i nieco zaszaleć w te święta. Na stole oprócz fikuśnych sałatek, ciekawych mięsiw czy oryginalnych ciast nie może zabraknąć jajek - te przygotowane po szkocku, gwarantują efekt wow i obłędny smak. 

Jajka po szkocku, czyli warstwowy rarytas na Wielkanoc 

Do świąt zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie to już ostatni dzwonek na poszukiwania oryginalnych receptur i apetycznych potraw. Na tegorocznym stole nie może zabraknąć nieco innych niż dotychczas specjałów. Mowa tu o jajkach po szkocku, które kuszą nie tylko smakiem, ale i niecodzienną formą podania. 

Jajka po szkocku to nic innego jak nabiał przygotowany w soczystej warstwie mielonego mięsa i chrupiącej, złocistej panierce z mąki i bułki tartek. Tak przygotowane "wielkanocne kulki na bogato" smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany, złoty kolor. Później wystarczy je estetycznie zaserwować - najlepiej przekroić na pół, by wyeksponować wnętrze i podać z sosem majonezowym lub chrzanowym. Tego typu danie lubuje się także w wiosennych dodatkach np. kompozycji sałat, kiełkach czy nowalijkach.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Przepis na chrupiące jajka po szkocku 

Składniki: 

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 12 jajek, 
  • cebula, 
  • łyżka musztardy, 
  • mąka,
  • bułka tarta, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • świeża zielenina, 
  • olej do smażenia,
  • do podania: zielenina, mix sałat, dowolny sos. 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupek. 
  2. Do dużej miski przekładamy mięso, drobno poszatkowaną cebulę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. 
  3. Każde jajko estetycznie oblepiamy mięsem, a następnie panierujemy w mące i bułce tartej. 
  4. Do głębokiej patelni wlewamy olej, który należy dobrze rozgrzać. Na tłuszcz przekładamy jajka i smażymy z każdej strony do uzyskania chrupiącej, złocistej panierki. 
  5. Wielkanocne kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  6. Przechodzimy do formy podania - jajka najlepiej delikatnie przekroić i ułożyć na sałacie. Całość posypujemy natką lub szczypiorkiem i serwujemy z sosem chrzanowym, majonezowym lub pomidorowym. Smacznego!
Więcej o: