• Link został skopiowany

Na Wielkanoc zaskocz gości słodką i pyszną szarlotką. Przepis mojej babci jest łatwiejszy niż myślisz

Które ciasto bezapelacyjnie kochają wszyscy? Według wielu to właśnie szarlotka. Przepis na nią jest prosty, czas przygotowania nie przyprawia o ból głowy, a do tego jest pyszna i smakuje jak u babci. Co lepsze, na Wielkanoc nada się równie idealnie co mazurek czy sernik.
Poznaj przepis na pyszną i prostą szarlotkę.
Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl / a

Choć przed nami szał na serniki, paschy i mazurki to nie oznacza, że na wielkanocnym stole nie może pojawić się bajecznie aromatyczna szarlotka. Przepis mojej babci na to tradycyjne ciasto jest niezwykle prosty i zrobi je z pewnością każdy. Kluczem do sukcesu są pyszne, kwaśne jabłka.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 kg jabłek (najlepiej szarej renety),
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • cynamon,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Wyśmienita i słodka szarlotka. Przepis z zeszytu babci jest banalnie prosty

Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do tego dodajemy posiekaną w drobne kawałki margarynę. Zagniatamy ciasto jak najszybciej, by nie ogrzać tłuszczu. Możemy również użyć do tego miksera planetarnego z końcówką hakiem, która idealnie nadaje się do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, jajka, 1 szklankę cukru (połowę zostawiamy do nadzienia jabłkowego), śmietanę oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno być zbite i jednolite. Tak przygotowane owijamy folią i wstawiamy do lodówki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku i masę jabłkową mieszamy z bułką tartą, drugim opakowaniem cukru wanilinowego, połową szklanki cukru, budyniem oraz odrobiną cynamonu. 

Ciasto kruche dzielimy na pół. Jedną połowę wałkujemy, układamy na dnie blachy (25x36 cm) i nakłuwamy widelcem. Na ciasto przekładamy tarte jabłka i przykrywamy drugą połową ciasta. Możemy ją rozwałkować i nakłuć lub zetrzeć na grube wióry, które rozłożymy po wierzchu ciasta. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego  do 200 st. Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.

Gotowe i lekko ostudzone ciasto dekorujemy oprószając cukrem pudrem. Szarlotka będzie idealna do kawy lub herbaty. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: