Zupa gulaszowa z przepisu Magdy Gessler. Jest obłędnie aromatyczna. Jej zapach unosi się w całym domu

Zupa gulaszowa coraz częściej gości w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie aromatyczna i przepyszna. Magda Gessler zdradza, jak ją przygotować, by zaskoczyć domowników.

Zupa gulaszowa to kwintesencja kuchni węgierskiej, którą wielu z nas zna i kocha. Przepis na zupę gulaszową Magdy Gessler jest jednak naprawdę wyjątkowy i gwarantujemy, że tak dobrego dania jeszcze nie jedliście. Na szczęście znana restauratorka dzieli się przepisem, abyśmy mogli odtworzyć ją w swoich domach.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z przepisu Magdy Gessler. Aromat będzie unosił się po całym domu

Składniki:

  • kilogram schabu (najlepiej karkowego),
  • 3 łyżki smalcu do smażenia,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 6 porządnych łyżek słodkiej papryki w proszku,
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku,
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 3 upieczone papryki czerwone,
  • 3 ziemniaki,
  • przyprawy (sól, pieprz, kminek).

Składniki na wywar mięsny:

  • nóżka wieprzowa,
  • gicz cielęca.

Składniki na wywar warzywny:

  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • mały seler,
  • około litr wody.

Przepis Magdy Gessler na zupę gulaszową. Sposób przygotowania krok po kroku

Choć przepis na zupę gulaszową nie jest trudny, to wymaga od nas sporo czasu. Jak zrobić zupę gulaszową Magdy Gessler?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowywanie zupy gulaszowej warto rozpocząć już dzień wcześniej. Mięso pokrój w kostkę, dodaj dwie łyżki słodkiej papryki, czosnek rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj kminek i zamarynuj mięso. Powinno spędzić około 12 godzin w lodówce, by mogło nabrać smaku.
  2. Następnie przygotuj wywar mięsny i wywar warzywny. Wywar mięsny powinien mieć bardziej gęstą konsystencję.
  3. Rozpuść smalec i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy ta zacznie się szklić, dodaj mięso i krótko przesmaż. Zanim to zrobisz, wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, by zyskało temperaturę pokojową.
  4. Gdy przesmażysz mięso, dodaj do niego trzy łyżki papryki i zalej wywarem z mięsa i zagotuj. Dolej wywar warzywny.
  5. Do wywaru dodaj pokrojone pomidory, upieczoną i pokrojona paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ostrą paprykę w proszku. Całość zagotuj i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.