Światowy Dzień Muffina to jedno ze świąt w kalendarzu, o których warto pamiętać, bo … jest pyszne. Trochę jak "tłusty czwartek", kiedy to bez większych wyrzutów sumienia je się pączki, tak w ten dzień - muffinki. Skąd wzięły się te pyszne babeczki? Przybyły z Anglii, gdzie - co ciekawe - były formą przekąski dla najbiedniejszych. Działo się tak, ponieważ robione były tam tak naprawdę z resztek, które pozostawały po gotowaniu czy pieczeniu. Kucharki wykorzystywały w tym celu masę ciasta pozostałą z pieczenia chleba i zgniecione, ugotowane ziemniaki. Z tych składników piekły z placki. Zatem te najstarsze muffiny wyglądały i smakowały zupełnie inaczej - nie przypominały znanych nam wszystkim babeczek. Dopiero z czasem ewoluowały w niesamowicie dekoracyjne, smaczne ciasteczka, którym nikt nie potrafi się oprzeć.
Popularność babeczek bardzo szybko rosła i przenosiła się do innych krajów. Słodkie cupcakes trafiły również do Ameryki, gdzie zyskały zupełnie inny wymiar. Nie były plackami, a od początku pieczono je w pojedynczych foremkach. Takie też trafiły do Europy, w tym do Polski. Obecnie muffiny potrafią być prawdziwym dziełem sztuki. Ich pieczenie stało się bardzo popularne. Można znaleźć je w wielu różnych wersjach, bo mogą być zarówno nadziewane jabłkami czy innymi owocami, jak i czekoladą. Bywają też polewane czy posypywane różnego rodzaju lukrami, polewami. Doskonale smakują też te z dodatkiem orzechów. Czasem wyglądają wręcz jak bajkowe, gdy zastosuje się do nich wiele kolorowych, cukrowych ozdób. Zresztą same foremki do wypiekania babeczek mają obecnie również fantazyjny wygląd. Tak więc Dzień Muffina, to bardzo słodkie święto, a ilość rodzajów ciasteczek sprawia, że każdy znajdzie swoją ulubioną muffinkę.
Dla każdego, kto lubi słodkie wypieki super pomysłem do przygotowania w kilka minut są właśnie domowe muffinki. Przepis nie jest trudny do wykonania. Zrobienie takich babeczek dla rodziny, na pewno spotka się z zainteresowaniem - sukces jest tu niemalże gwarantowany. Jedną z bardziej popularnych jest receptura na muffinki z czekoladą.
Składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki mleka, 2 jajka, - 100 ml oleju rzepakowego, szczypta soli, czekolada
Wykonanie:
Zobacz też: Babeczki idealne od góry do dołu. Wystarczy zastosować trik z ryżem