Flaczki. Przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Goście stracą dla nich głowę
Podajemy przepis na flaczki. W wersji, którą przedstawiamy będą miały fenomenalny smak i pokochają je nawet ci, którzy do tej pory nie przepadali za tą potrawą. Flaczki wystarczy doprawić odpowiednią ilością soli, pieprzu oraz kilku innych aromatycznych przypraw.
Jak przyrządzić flaczki, aby miały idealny smak? Do ich przyrządzenia będą potrzebne: łopatka wołowa, warzywa i przyprawy, dzięki którym wszyscy będą jedli je z apetytem. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Do poniższego przepisu należy użyć oczyszczonych i obgotowanych flaków.
Zobacz wideo
Jak Cleo utrzymuje sylwetkę w dobrej kondycji? "Dużo koncertuję, to jest permanentne cardio!"
Przepis na flaczki o doskonałym, wyrazistym smaku
Składniki:
- kilogram flaków wołowych,
- pół kilo łopatki wołowej,
- dwie duże marchwie,
- pietruszka,
- pół selera,
- trzy liście laurowe,
- sześć ziaren ziela angielskiego,
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu,
- pieprz cayenne,
- imbir,
- gałka muszkatołowa,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- dwie łyżki masła.
Flaki będą smakowały jeszcze lepiej posypane natką pietruszki i z dodatkiem chrupiącego pieczywa
Przygotowania:
- Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Flaki zalej wodą w garnku i zagotuj. Następnie je odcedź, przelej zimną wodą i umieść na nowo w garnku. Zalej je kolejny raz wodą, gotuj przez kwadrans i odcedź.
- Przygotuj wołowinę. Wypłucz ją zagotuj w około dwóch litrach wody. Dodaj do mięsa obrane wcześniej warzywa, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez kolejne pół godziny.
- Po tym czasie przypraw całość pieprzem, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Wołowina powinna gotować się do miękkości na małym ogniu.
- Do powstałego wywaru dodaj ugotowane flaki i przypraw zupę majerankiem.
- Gotuj całość przez kolejną godzinę.
- W tym czasie przygotuj zasmażkę. Roztop masło na patelni, wymieszaj je z mąką i smaż, aż mieszanka będzie miała złoty kolor. Wymieszaj zasmażkę z rosołem i pogotuj całość przez kolejne kilka minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl