• Link został skopiowany

Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń. W składzie króluje wysoka jakość i prostota

Kotlety z jajek to obłędny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Ten ciekawy pomysł gwarantuje minimum pracy i maksimum smaku oraz zadowolenia. Poza bazowym, swojskim produktem nie można zapomnieć o kolorowych dodatkach i odpowiedniej panierce, która da chrupiący efekt.
Kotlety jajeczne
Joanna Grabowska-Kowalska / Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania jarskie to prawdziwa rozkosz, która warto przygotować nie tylko w piątek. Przepis na kotlety jajeczne jest banalnie prosty, jednak efekt gwarantuje zadowolenia nawet najbardziej wymagających. Warto jednak pamiętać o nadaniu odpowiedniej formy i obłędnej panierce. 

Kotlety z jajek - tak przygotowuje je Koło Gospodyń 

Nie od dziś wiadomo, że prosta, swojska kuchnia to prawdziwy skarb. Domowe dania, wypieki czy przystawki przygotowane na bazie łatwo dostępnych i tanich składników są gwarancją smaku i jakości. Warto zwrócić zatem uwagę na przepis na kotlety z jajek, czyli lżejszą, jarską wersję mięsnej klasyki. 

Koło Gospodyń Wiejskich z Buczkowa w województwie małopolskim doskonale wie, jak przygotować idealne kotlety jajeczne. W składzie króluje prostota i bardzo okrojona ilość składników. Poza jajeczną bazą znajdziemy też cebulę, sporą porcję zieleniny, odrobinę mleka czy bułkę tartą, w której będziemy panierować gotowe kotlety. Danie świetnie sprawdzi się w wiosennym jadłospisie - idealnie komponuje się z zielonymi warzywami, miksem sałat lub nowalijkami

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na kotlety jajeczne według Koła Gospodyń z Małopolski 

Składniki: 

  • 6 jajek
  • mała bułka najlepiej kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • cebula,
  • zielenina - koperek, szczypior lub natka,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Bułkę namocz w mleku. W tym czasie pokrój drobno cebulę i podsmaż na złoty, rumiany kolor na niewielkiej ilości tłuszczu. 
  2. Ugotowane jajka na twardo obierz ze skorupek, zmiel w maszynce z bułką i podsmażoną cebulą. Następnie dodaj do masy jedno surowe jajko, sól, pieprz oraz zieleninę. 
  3. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj, tak by masa miała jednolitą konsystencję. 
  4. W dłoniach uformuj niewielki kotlety. Panieruj je w bułce tartej z obu stron i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. 
  5. Kotlety jajeczne są gotowe do podania. Świetnie smakują z miksem sałat i wszelakimi warzywami. 
Więcej o: