Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu to przede wszystkim proste smaki, które niemal każdy kojarzy z dzieciństwa. Ziemniaczanym reprezentantem, który obłędnie smakuje w niemal każdej wersji, są bezkonkurencyjne kopytka. Polskie gnocchi to przede wszystkim krótki skład i odpowiedni gatunek ziemniaków - przepis Magdy Gessler zdradza więcej szczegółów na perfekcyjny smak.
Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Bulwy stanowią częsty dodatek do dań obiadowych, ale także bazę. Idealnym przykładem są wszelakie zapiekanki, baby i wiele dań jarskich takich jak kluchy czy kopytka. Polskie gnocchi to nic innego jak przeciśnięte przez praskę podziemne rarytasy, połączone z mąką i jajkiem. Banalny skład gwarantuje jednak prawdziwą ucztę dla podniebienia, a Magda Gessler doskonale wie, jak to zrobić.
Kopytka z przepisu Magdy Gessler to ekspresowe danie, które da niebanalny efekt. Przede wszystkim należy zadbać o mączyste ziemniaki - najlepsze gatunki to Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda. Dobre jakościowo warzywo to już połowa sukcesu, później tylko trzeba je ugotować, przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi produktami i energicznie zagnieść. Reszta robi się dosłownie sama!
Składniki:
Sposób przygotowania: