Kopytka z przepisu Magdy Gessler to przysłowiowe niebo w gębie. Wystarczy tylko zagnieść 4 składniki

Kopytka to jeden z prostszych pomysłów na obiad. Tradycyjny rarytas lubuje się w odpowiednim gatunku ziemniaków oraz złotych proporcjach. Magda Gessler zdradza mistrzowski patent, który gwarantuje smaczny, miękki i jędrny efekt. Tu króluje prostota i swojski smak!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu to przede wszystkim proste smaki, które niemal każdy kojarzy z dzieciństwa. Ziemniaczanym reprezentantem, który obłędnie smakuje w niemal każdej wersji, są bezkonkurencyjne kopytka. Polskie gnocchi to przede wszystkim krótki skład i odpowiedni gatunek ziemniaków - przepis Magdy Gessler zdradza więcej szczegółów na perfekcyjny smak. 

Ekspresowe kopytka, czyli polskie gnocchi według Magdy Gessler

Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Bulwy stanowią częsty dodatek do dań obiadowych, ale także bazę. Idealnym przykładem są wszelakie zapiekanki, baby i wiele dań jarskich takich jak kluchy czy kopytka. Polskie gnocchi to nic innego jak przeciśnięte przez praskę podziemne rarytasy, połączone z mąką i jajkiem. Banalny skład gwarantuje jednak prawdziwą ucztę dla podniebienia, a Magda Gessler doskonale wie, jak to zrobić. 

Kopytka z przepisu Magdy Gessler to ekspresowe danie, które da niebanalny efekt. Przede wszystkim należy zadbać o mączyste ziemniaki - najlepsze gatunki to Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda. Dobre jakościowo warzywo to już połowa sukcesu, później tylko trzeba je ugotować, przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi produktami i energicznie zagnieść. Reszta robi się dosłownie sama!

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Magda Gessler radzi jak przygotować kopytka idealne

Składniki: 

  • 1.5 kg ziemniaków mączystych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 nieduże jajka. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę lub dokładnie ugnieć i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Po tym czasie do ziemniaków dodaj jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną. Wskazówka - warto stopniowo dodawać mąkę i obserwować teksturę wyrabianego ciasta. Jej zbyt duża ilość sprawi, że kopytka będą twarde i nieapetyczne. 
  3. Energicznie wyrabiaj ciasto, do momentu aż masa nie będzie nadmiernie kleić się do dłoni. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. 
  4. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Podziel ciasto na kawałki, z każdej porcji uformuj wałek, a następnie wytnij przy pomocy ostrego noża charakterystyczne skośne kopytka. 
  5. Kopytka ugotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. 
  6. Na koniec podaj je w ulubiony sposób - polecamy z palonym masłem i cukrem lub w wersji wytrawnej z sosem grzybowym i pieczonym mięsem np. schabem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.