Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę

Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały szczegół może bowiem wpłynąć na smak.

Więcej smacznych i domowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne dania to klasyka, która często gości na polskich stołach w porze obiadowej. Królują zupy takie jak rosół, pomidorowa i oczywiście ogórkowa. W tym przypadku warto trzymać się babcinych receptur, które pozwolą uzyskać smaki zapamiętane z dzieciństwa. Czasami nawet drobny szczegół, jak odpowiedni moment dodawania ogórków może zaważyć na efekcie. 

Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Szczegół ma znaczenie

Zupa ogórkowa to klasyk wśród polskich zup. Jest doskonałym pomysłem na obiad o każdej porze roku. Danie syci, rozgrzewa i obłędnie smakuje. Bazą może być zarówno wywar warzywny, jak i wczorajszy rosół. Kluczem do sukcesu są jednak ogórki, które nadają bazie wyśmienitego, wyrazistego smaku. Najlepiej zatem sięgnąć po domowe kiszonki, jednak i te dobrej jakości, zakupione w warzywniaku lub sklepie dadzą radę. W niektórych domach stosuje się także zasadę dodawania soku z owych warzyw - trik sprawi, że ogórkowa będzie kwaśniejsza i pogłębi jej smak. 

Istotny jest także moment dodania ogórków do zupy. Babcia z Podlasia radzi, by wstrzymać się z pośpiechem. Powód jest bardzo prosty - warzywa, które trafią do bulionu zbyt szybko, stracą swój wyjątkowy aromat. Zbyt długie gotowanie pozbawi je też cennych właściwości zdrowotnych. Ogórki dodajemy zatem pod koniec gotowania! Gdy ziemniaki już są miękkie, a pichcenie na finiszu. Prosta zasada gwarantuje babciny efekt i obłędnie smaczną zupę ogórkową. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Przepis na zupę ogórkową jak u babci 

Składniki: 

  • 1,5 litra bulionu
  • 6 ogórków kiszonych (najlepiej domowych),
  • 4 ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • koperek,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż masło i oliwę do dużego garnka. Gdy oba tłuszcze się rozgrzeją, dodaj pokrojoną cebulę i włoszczyznę. Warzywa smaż przez kilka minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pachnieć. 
  2. W kolejnym kroku zalej składniki bulionem (może być to warzywny bulion lub rosół). Zupę dopraw liściem laurowym i gotuj przez kolejne 10 minut. 
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w równą, drobną kostkę. Od chwili dodania bulw gotuj zupę 10 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone i dodaj do bulionu. Wskazówka - warto dolać także sok z ogórków. 
  4. Tak przygotowaną zupę gotuj na średniej mocy palnika przez maksymalnie 10 minut. Później zahartuj śmietanę i dodaj do ogórkowej. 
  5. Na koniec drobno posiekaj koperek, dopraw zupę solą i pieprzem i gotowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.