Do przygotowania deseru z herbatników i mascarpone będzie potrzebna... folia aluminiowa. To dzięki niej powstanie charakterystyczny kształt ciasta. Oprócz tego niezbędne będą cukier puder i gorzka czekolada. Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi.
Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?
Przepis na ciasto Chatka Puchatka. Kremowy deser o doskonałym smaku
Składniki:
- opakowanie herbatników,
- szklanka masy krówkowej,
- półtorej szklanki śmietanki kremówki,
- opakowanie mascarpone 250 g,
- dwie łyżki cukru pudru,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania.
Do przygotowania ciasta z herbatników przyda się folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Rozłóż na blacie folię aluminiową. Wyłóż na niej pierwszą partię herbatników. Rozprowadź na nich masę krówkową.
- Na masie rozłóż kolejną warstwę ciastek.
- Zmiksuj na gęstą, jednolitą masę szklankę śmietanki kremówki z mascarpone. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Rozsmaruj masę na herbatnikach.
- Złóż całość przy pomocy folii aluminiowej pozostawiając przerwę między herbatnikami.
- Ubij pozostałe pół szklanki śmietanki kremówki. Dodaj do niej odrobinę cukru pudru. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyłóż masę w powstałej przerwie między ciastkami. Powstałą chatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
W czasie, kiedy chatka chłodzi się w lodówce, można przygotować polewę czekoladową. Wystarczy posiekać gorzką czekoladę i roztopić ją z odrobiną śmietanki kremówki. Kiedy czekolada się rozpuści i lekko zgęstnieje, będzie gotowa do polania chatki.
Gotowe ciasto można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Następnie można ponownie wstawić deser do lodówki, aby warstwy dobrze się ze sobą połączyły. Ciasto było niezwykle popularne w latach 90., gdzie nosiło nazwę chatka Puchatka lub domek Baba Jagi. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl