Mistrzowskie ziemniaczki z grilla uczestniczki MasterChefa. Wystarczy je naciąć i wrzucić na ruszt

Ziemniaczki z grilla to nie lada rarytas, którego nie może zabraknąć podczas sezonowego spotkania pod chmurką. Wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, jeśli przygotujesz je według receptury uczestniczki MasterChefa. Sekret smaku tkwi w prostocie i aromatycznych dodatkach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grillowanie ruszył z przytupem, a majówka która jest najbliższą okazją na tego typu spotkania, zbliża się wielkimi krokami. Warto więc przejrzeć menu i dodać do niego obłędnie kremowe i chrupiące zarazem ziemniaczki. Prosty dodatek zamieni każde danie z rusztu w prawdziwą ucztę, a wystarczy tylko kilka składników i banalnie prosty patent. 

Uczestniczka MasterChefa radzi jak przygotować ziemniaczki z grilla

Grillowanie to przede wszystkim mięsne specjały takie jak karkówka, skrzydełka, kiełbasa czy żeberka, jednak na ruszcie królują także kolorowe warzywa, sery, wegańskie dobra i ciekawe dodatki. Prawdziwą klasyką są natomiast ziemniaczki, które niegdyś były elementem obowiązkowym każdego ogniska - wówczas najzwyczajniej wrzucało się je do ogniska, następnie wygrzebywało z popiołu i zajadało z masłem i solą. Aby odtworzyć smak dawnych lat, nie trzeba jednak rezygnować z grillowania, a wystarczy przygotować bulwy według przepisu Wiktorii Wilmanowicz - uczestniczki 11. edycji MasterChefa i jednocześnie autorki wielu przepisów na Instagramie @_mama_w_kuchni

Sekret idealnie upieczonych ziemniaczków Wiktorii Wilmanowicz jest banalnie prosty. Wystarczy je wcześniej ugotować, naciąć i doprawić odpowiednią mieszanką ziół i przypraw. Reszta dosłownie robi się sama po wrzuceniu na ruszt! Warto jednak pamiętać o pierwszej obróbce termicznej - obgotowanie warzyw gwarantuje, że nie będą surowe i niedopieczona, a ich środek wyjdzie idealnie kremowy i delikatny. Dodatki, których używa autorka także mają znaczenie - sekret tkwi w papryce, soli i solidnym chluście oliwy. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Idealne ziemniaczki z grilla - Wiktoria Wilmanowicz ma na nie patent

Składniki: 

  • ziemniaki,
  • sól,
  • słodka lub wędzona papryka,
  • posiekany szczypiorek,
  • oliwa. 
 

Sposób przygotowania: 

  1. Autorka przepisu radzi by zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach - pamiętaj zatem by przed wrzuceniem do garnka dokładnie je wyszorować! 
  2. Następnie ponacinaj bulwy z jednej strony. Dzięki temu do środka dostanie się oliwa oraz przyprawy, a efekt będzie obłędnie smaczny. 
  3. Tak przygotowane ziemniaczki wyłóż na duży talerz lub folię aluminiową. 
  4. Warzywa dopraw solą, papryką słodką lub wędzoną, posiekanym szczypiorkiem i na koniec polej oliwą. Całość dokładnie wymieszaj, tak by każda sztuka była ładnie oblepiona mieszanką przypraw i tłuszczem. 
  5. Teraz wystarczy, że wrzucisz ziemniaki na grilla. Można użyć do tego tacki, ale ziemniaki mogą też bezpośrednio wylądować na ruszcie. 
  6. Swojskie rarytasy opiekamy z każdej strony do ładnego zarumienienia i osiągnięcia chrupiącej skórki. 
  7. Tak podpieczone ziemniaki są gotowe do podania! Świetnie smakują solo lub jako dodatek do innych dań z rusztu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.