Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe

Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatkiem podstawowych przypraw surówka będzie smakować obłędnie.

Szczególnie wiosną warto zadbać, by na naszych talerzach było kolorowo. Wiele osób nadal je za mało warzyw, a te są kopalnią witamin i potrzebnych minerałów. Warto więc przemycać zdrowotne wartości w pyszny i prosty sposób. Sprytna wiosenna surówka z kapusty będzie smakować doskonale do pieczonego mięsa lub grillowanej kiełbasy, a na dodatek przygotujesz ją krótko przed obiadem. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać z dodatkiem przypraw. Trudno o łatwiejszy przepis.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 1 marchewka,
  • koperek,
  • oliwa lub olej lniany,
  • cukier,
  • sól i pieprz.

Wiosenna surówka w kilka minut? Jest pyszna i zdrowa

Przygotowanie surówki należy zacząć od umycia główki kapusty. Następnie warzywo cienko szatkujemy i przekładamy do głębokiego naczynia. Po tym cebulę obieramy i siekamy w piórka, a ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do posiekanej kapusty. Na koniec ścieramy lub szatkujemy w cienkie paski obraną marchew i dodajemy wraz z posiekanym koperkiem do reszty składników wiosennej surówki.

Całość doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz zalewamy dobrej jakości oliwą lub olejem lnianym. Dokładnie wymieszane w przyprawach warzywa wystarczy odstawić na godzinę do lodówki, by smak składników się połączył i stworzył smakowitą kompozycję, idealną do wiosennego obiadu. Będzie smakować idealnie z mięsem i gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA