Szczególnie wiosną warto zadbać, by na naszych talerzach było kolorowo. Wiele osób nadal je za mało warzyw, a te są kopalnią witamin i potrzebnych minerałów. Warto więc przemycać zdrowotne wartości w pyszny i prosty sposób. Sprytna wiosenna surówka z kapusty będzie smakować doskonale do pieczonego mięsa lub grillowanej kiełbasy, a na dodatek przygotujesz ją krótko przed obiadem. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać z dodatkiem przypraw. Trudno o łatwiejszy przepis.
Przygotowanie surówki należy zacząć od umycia główki kapusty. Następnie warzywo cienko szatkujemy i przekładamy do głębokiego naczynia. Po tym cebulę obieramy i siekamy w piórka, a ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do posiekanej kapusty. Na koniec ścieramy lub szatkujemy w cienkie paski obraną marchew i dodajemy wraz z posiekanym koperkiem do reszty składników wiosennej surówki.
Całość doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz zalewamy dobrej jakości oliwą lub olejem lnianym. Dokładnie wymieszane w przyprawach warzywa wystarczy odstawić na godzinę do lodówki, by smak składników się połączył i stworzył smakowitą kompozycję, idealną do wiosennego obiadu. Będzie smakować idealnie z mięsem i gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl