Szykujesz bigos z młodej kapusty? Koniecznie dodaj ten składnik. To on podkręci smak dania

Nadszedł czas na bigos z młodej kapusty, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, aby miał idealny smak. Podajemy przepis, z którym będzie można przyrządzić doskonałe danie. Wyjątkowy smak będzie można uzyskać dodając kilka specjalnych przypraw.

Bigos z młodej kapusty to jedno z wiosennych dań, które idealnie oddaje charakter tej pięknej pory roku. Co zrobić, aby danie było wyjątkowo smaczne? Wystarczy użyć kilku przypraw, z których najważniejszą będzie pieprz cayenne. To on doda intensywnego smaku. 

Zobacz wideo El Nino przyniesie powodzie i susze w różnych częściach świata

Przepis na bigos z młodej kapusty. Doprawiony w ten sposób będzie miał idealny smak

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • pół litra wody,
  • kilka marchewek,
  • biała cebula,
  • ćwierć kilograma boczku wędzonego,
  • trzy śląskie kiełbasy,
  • pęczek koperku,
  • masło,
  • mąka pszenna,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.

To danie przyrządzisz w niecałą godzinę. Wystarczy pokroić i połączyć wszystkie składniki w rondlu

Przygotowanie:

  1. Młodą kapustę obierz z uszkodzonych liści, umyj i poszatkuj. Pokrój w kostkę kiełbasę, boczek, cebulę i marchew. Wypłucz i posiekaj pęczek koperku.
  2. Usmaż w rondlu pokrojony boczek, dodaj cebulę, kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż całość przez kilka minut. Następnie dodaj do mieszanki marchew, wodę i poszatkowaną kapustę.
  3. Gotuj całość pod przykryciem przez kwadrans. Dopraw do smaku pieprzem, solą i pieprzem cayenne. Duś bigos na małym ogniu przez kolejne kilka minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pokrojony koperek. Roztop dwie łyżki masła i wymieszaj je z dwiema łyżkami mąki pszennej. Gotową zasmażkę dodaj do bigosu.

Bigos z młodej kapusty będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli pod koniec gotowania doda się do niego pomidory. Można też użyć zwykłego koncentratu pomidorowego. Dzięki temu danie będzie miało jeszcze bogatszy smak i wszyscy będą sięgali po dokładkę.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.