Bigos z młodej kapusty to jedno z wiosennych dań, które idealnie oddaje charakter tej pięknej pory roku. Co zrobić, aby danie było wyjątkowo smaczne? Wystarczy użyć kilku przypraw, z których najważniejszą będzie pieprz cayenne. To on doda intensywnego smaku.
Zobacz wideo
El Nino przyniesie powodzie i susze w różnych częściach świata
Przepis na bigos z młodej kapusty. Doprawiony w ten sposób będzie miał idealny smak
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- pół litra wody,
- kilka marchewek,
- biała cebula,
- ćwierć kilograma boczku wędzonego,
- trzy śląskie kiełbasy,
- pęczek koperku,
- masło,
- mąka pszenna,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz cayenne,
- sól i pieprz do smaku.
To danie przyrządzisz w niecałą godzinę. Wystarczy pokroić i połączyć wszystkie składniki w rondlu
Przygotowanie:
- Młodą kapustę obierz z uszkodzonych liści, umyj i poszatkuj. Pokrój w kostkę kiełbasę, boczek, cebulę i marchew. Wypłucz i posiekaj pęczek koperku.
- Usmaż w rondlu pokrojony boczek, dodaj cebulę, kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż całość przez kilka minut. Następnie dodaj do mieszanki marchew, wodę i poszatkowaną kapustę.
- Gotuj całość pod przykryciem przez kwadrans. Dopraw do smaku pieprzem, solą i pieprzem cayenne. Duś bigos na małym ogniu przez kolejne kilka minut.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojony koperek. Roztop dwie łyżki masła i wymieszaj je z dwiema łyżkami mąki pszennej. Gotową zasmażkę dodaj do bigosu.
Bigos z młodej kapusty będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli pod koniec gotowania doda się do niego pomidory. Można też użyć zwykłego koncentratu pomidorowego. Dzięki temu danie będzie miało jeszcze bogatszy smak i wszyscy będą sięgali po dokładkę.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl