Jak upiec rybę w piekarniku? Wszystko, co musisz wiedzieć o pieczeniu ryb

Jak upiec rybę w piekarniku? Poznaj kilka prostych rad i przepisów, dzięki którym Twoja ryba z piekarnika zawsze będzie odpowiednio delikatna i soczysta, a domownicy będą tak zachwyceni, że poproszą o dokładkę.

Ryba z piekarnika — smaczny i zdrowy wybór

Jak upiec rybę w piekarniku? Ryba z piekarnika to danie, którego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Przy tym jest smaczne i zdrowe. Dlaczego warto sięgać po ryby z piekarnika? Przygotowana w ten sposób ryba jest znacznie mniej kaloryczna niż usmażona na patelni, a zachowuje wszystkie walory smakowe. Ponadto jest to dobre rozwiązanie dla osób na diecie redukującej bądź takich, które powinny unikać potraw smażonych ze względu na różne schorzenia. Ryba z piekarnika to doskonałe źródło cennych kwasów omega-3 oraz witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Ile piec ryby w piekarniku?

Jeżeli zastanawiasz się, ile piec ryby w piekarniku, to przyjmuje się, że na każde 100 g ryby należy liczyć ok. 8-10 minut pieczenia. Wszystko zależy oczywiście od ryby — jej wielkości, grubości fileta, stopnia nagrzania piekarnika, dlatego warto jest kontrolować, czy nasza ryba jest już gotowa. Należy pamiętać, aby nie piec ryby zbyt długo, ponieważ może to spowodować, że mięso stanie się suche i pozbawione kruchości.

Ryba z piekarnika: przepisy na obiad z różnych gatunków ryb

Jaka będzie najlepsza ryba z piekarnika? Przepisy na rybę z piekarnika bazują na różnych rodzajach ryb, nie ma żadnego konkretnego gatunku, który najlepiej by się nadawał do pieczenia. Dzięki temu możemy skosztować smaku wielu różnych ryb, które na ogół są łatwo dostępne. Najpopularniejsze wśród nich to: łosoś, dorada, okoń, dorsz. Możemy je kupić w całości, bądź wyfiletowane. Wszystko zależy od naszych upodobań. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na szybkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowe dania z rybami w roli głównej.

Ryba pieczona w folii aluminiowej

Jak zrobić rybę pieczoną w folii aluminiowej? To bardzo proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Filety rybne osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie doprawiamy według uznania z obu stron. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Doprawione filety rybne układamy na kawałkach folii aluminiowej i szczelnie zawijamy. Długość pieczenia zależy od grubości filetów, ale szacowany czas to ok. pół godziny. Należy uważać przy wyciąganiu kawałków ryb z folii, aby się nie poparzyć wydobywającą się z wnętrza parą. Tak przygotowane ryby można podać np. z surówką i ziemniakami bądź ryżem.

Zobacz wideo Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Ryba z piekarnika w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem warzyw

Ryba z piekarnika w naczyniu żaroodpornym to kolejny przepis na szybki obiad.

  • Naczynie należy posmarować odrobiną tłuszczu, ułożyć w nim kawałki ulubionej ryby, np. łososia, którego wcześniej doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na łososia układamy kawałki masła i obficie posypujemy koperkiem.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.
  • Podajemy np. z warzywami z patelni. Możemy też upiec ulubione warzywa razem z łososiem — dzięki temu zaoszczędzimy czas. 

Przepis na rybę z piekarnika z opiekanymi ziemniakami

Kolejna propozycja to przepis na rybę z piekarnika z opiekanymi ziemniakami, czyli proste danie jednogarnkowe. Czego będziemy potrzebować? 

  • 2 średnie dorady patroszone
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka
  • 5 sporych ziemniaków

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy olej, sól, pieprz, słodką paprykę i całość energicznie mieszamy. Ryby myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po plasterku cytryny, a także przyprawy — sól i pieprz. Smarujemy wierzch ryb olejem, następnie posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem (z dwóch stron). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ryby, a obok ziemniaki. Pieczemy przez ok. 25 minut. Podajemy z ulubioną surówką. 

Ryba w panierce z piekarnika: dorsz w chrupiącej skórce

Ryba w panierce z piekarnika, z dorszem w roli głównej. Lista składników:

  • 400 g fileta z dorsza
  • bułka tarta do panierowania
  • starty parmezan do panierowania
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy panierkę: w misce mieszamy bułkę tartą, parmezan, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz olej. Powstałą mieszankę układamy na kawałkach dorsza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut, do zrumienienia panierki. 

Zobacz też: Pstrąg łososiowy - przepis, który warto wypróbować. Ta ryba sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe

Więcej o: