Kotlet po góralsku. Dodaj dwa składniki i zapiecz całość. Smakuje i wygląda obłędnie

Kotlet po góralsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Bogaty smak zapewni dodatek dwóch składników - oscypka i pieczarek. To one sprawiają, że kotlet nabiera nowego charakteru i jest tak chętnie jedzony przez każdego głodomora.

Kotlety po góralsku to niezwykle smaczne danie, które można podawać z różnymi dodatkami. Ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy tylko usmażyć kawałki schabu i zapiec je z serem i pieczarkami. Takie danie nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze doskonale prezentuje się na talerzu. 

Zobacz wideo Ciasto z rabarbarem

Kotlet po góralsku. Banalnie prosty przepis na wyśmienite danie

Do przyrządzenia kotletów po góralsku oprócz mięsa potrzebne będą przede wszystkim oscypki i pieczarki. Poza tym należy przygotować jajko, mąkę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Gotowe danie świetnie smakuje z dodatkiem żurawiny. 

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości,
  • 20 dag pieczarek,
  • 30 dag oscypka,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Danie z oscypkiem doskonale komponuje się z dodatkiem żurawiny

Przygotowanie:

  1. Pokrój schab w plastry. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Przygotuj panierkę. Obtaczaj mięso w mące, jajku i bułce tartej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Powinny się ładnie zarumienić.
  3. Obierz, umyj i pokrój pieczarki w drobne kawałki. Usmaż je na patelni. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj oscypki na dużych oczkach tarki.
  4. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym i obłóż je pieczarkami i startym serem. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez około kwadrans w 180 st. C.

Kiedy ser się rozpuści, a pieczarki nabiorą rumieńców, można wyjąć danie z piekarnika. Kotlety po góralsku powinno się podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smakują idealnie z żurawiną, lekkimi sałatkami oraz z gotowanymi warzywami. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.