Jak przyrządzić szparagi? Ile gotować, aby były idealne? Skorzystaj z prostej i zdrowej metody

Nie wiesz, jak przygotować szparagi? Ile je gotować, aby były idealne? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas ich przyrządzania. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a będą smakowały wyśmienicie.

Szparagi to bardzo smaczny dodatek do potraw o cennych właściwościach zdrowotnych. Ich doskonały smak zależy przede wszystkim od właściwego przygotowania. Przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym będzie można cieszyć się bogatym smakiem warzyw. 

Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem

Jak przygotować szparagi? Ile gotować, aby miały idealny smak

Aby szparagi zrobiły się miękkie i nie miały nieprzyjemnej goryczy, należy gotować je przez odpowiedni czas. Poza tym warzywa powinny zostać ułożone w garnku we właściwy sposób. Warto pamiętać, że szparagi powinno się gotować w wysokim garnku w pionowej pozycji. Główki szparagów powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Jeśli chodzi o czas gotowania, zielone szparagi będą gotowe w przeciągu 8-10 minut, białe potrzebują od 12 do 15 minut. Im grubsze szparagi wybieramy, tym czas gotowania będzie dłuższy. 

Szparagi najlepiej jest gotować al dente. Dzięki temu będą lekko chrupiące

Jak ugotować szparagi al dente? Wystarczy skrócić czas gotowania i dopilnować, aby były ugotowane, ale nie stały się całkowicie miękkie. Najważniejsze to wyczuć odpowiedni moment, w którym powinno się je wyjąć z wody. Ugotowane w ten sposób będą miały intensywnie zielony lub kremowy kolor.

Szparagi można też ugotować na parze. Szykując je w ten sposób, można mieć większą pewność, że zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadały. Co więcej, ugotowane na parze zachowają o wiele więcej smaku i aromatu. Do tej metody potrzeba około 10 minut. Gotowe szparagi warto podawać z dodatkiem masła i różnych ziół, np. z bazylią, pietruszką, lubczykiem lub posiekanym pęczkiem koperku.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.