Szparagi to bardzo smaczny dodatek do potraw o cennych właściwościach zdrowotnych. Ich doskonały smak zależy przede wszystkim od właściwego przygotowania. Przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym będzie można cieszyć się bogatym smakiem warzyw.
Aby szparagi zrobiły się miękkie i nie miały nieprzyjemnej goryczy, należy gotować je przez odpowiedni czas. Poza tym warzywa powinny zostać ułożone w garnku we właściwy sposób. Warto pamiętać, że szparagi powinno się gotować w wysokim garnku w pionowej pozycji. Główki szparagów powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Jeśli chodzi o czas gotowania, zielone szparagi będą gotowe w przeciągu 8-10 minut, białe potrzebują od 12 do 15 minut. Im grubsze szparagi wybieramy, tym czas gotowania będzie dłuższy.
Jak ugotować szparagi al dente? Wystarczy skrócić czas gotowania i dopilnować, aby były ugotowane, ale nie stały się całkowicie miękkie. Najważniejsze to wyczuć odpowiedni moment, w którym powinno się je wyjąć z wody. Ugotowane w ten sposób będą miały intensywnie zielony lub kremowy kolor.
Szparagi można też ugotować na parze. Szykując je w ten sposób, można mieć większą pewność, że zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadały. Co więcej, ugotowane na parze zachowają o wiele więcej smaku i aromatu. Do tej metody potrzeba około 10 minut. Gotowe szparagi warto podawać z dodatkiem masła i różnych ziół, np. z bazylią, pietruszką, lubczykiem lub posiekanym pęczkiem koperku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl