Warzywa przechowywane w nieodpowiedni sposób tracą świeżość, więdną, a nawet gniją. Jeśli jednak o nie zadbamy, odwdzięczą się niezmienionym smakiem, jędrnością i chrupkością. Poniżej podpowiadamy, jak przechowywać szparagi, zarówno te zielone, jak i białe.
Sezon szparagowy przypada na maj i czerwiec. Trwa zatem tylko dwa miesiące, co ich miłośników niezmiennie zasmuca. Warzywa te stanowią świetny dodatek do wiosenno-letnich dań. Ich gatunki - zielone i białe najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków, sałatek czy makaronów. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele. Można je gotować, smażyć, grillować, a nawet zrobić z nich zupę!
Szparagów pod żadnym pozorem nie powinno się trzymać na blacie kuchennym. Temperatura pokojowa przyspieszy proces psucia się warzywa. Aby zachować ich świeżość jak najdłużej, umieść je w lodówce. Szparagów nie wolno zwykle przechowywać tam dłużej niż trzy dni. Po tym czasie bowiem zaczynają tracić swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Ich stan zależny jest też od temperatury panującej na półce w lodówce. Idealnie powinna ona wynosić do dwóch stopni Celsjusza.
Pamiętaj, że jeśli przed włożeniem do lodówki, owiniesz szparagi folią spożywczą lub aluminiową - zyskasz dodatkowe kilka dni jędrności i chrupkości. Zamiast folii możesz też użyć słoika. Wypełnij go wodą, umieść w nim przekrojone na pół szparagi i dokładnie zakręć wieko. Dodatkowo możesz owinąć słoik warstwą folii. W ten sposób warzywa będą się nadawały do spożycia do kilku dni od zakupu. Ważne jest jednak, aby codziennie wymieniać wodę na świeżą. Jeżeli w twojej lodówce zabrakło miejsca na słoik, zawsze możesz też owinąć końcówki szparagów wilgotnym ręcznikiem papierowym lub szmatką kuchenną.
Zdania na temat mrożenia szparagów są podzielone. Jedni twierdzą, że jest to niedopuszczalne, bo warzywo traci w ten sposób smak i cenne minerały. Inni z kolei uważają, że mrożenie jest jak najbardziej w porządku, pod warunkiem że szparagi zostaną wcześniej obrane. Tyczy się to szparagów białych. Następnie należy odciąć im końcówki. Obrane warzywa trafiają do torebek foliowych i lądują na dnie szuflady zamrażarki.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl