Jak się robi ogórki watykańskie? Kluczem jest jeden nieoczywisty dodatek

Niewiele osób wie, że istnieje coś takiego jak ogórki watykańskie. Przepis na ten nietypowy przysmak jest dość prosty, dlatego coraz chętniej sięgają po niego wszystkie gospodynie. Kluczem jest jeden nieoczywisty składnik, który całkowicie odmienia smak przekąski.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

W Polsce w niemal każdym domu jest chociaż jeden słoik z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi. Zamiłowanie do kiszonek i pikli nie zmienia się mimo upływu lat. Co więcej, nieustannie powstają nowe przepisy. Ogórki watykańskie stają się hitem, a wszystko za sprawą rodzynek.

Jak zrobić ogórki watykańskie? Postaw na prosty przepis

Ogórki watykańskie to nic innego jak lekko słodka wersja popularnych konserwowych przekąsek. Dlatego ich przyrządzenie nie wymaga ani zbyt wiele czasu, ani wybitnych zdolności. Kluczem są odpowiednie dodatki, które pozwolą osiągnąć słodko-kwaśny smak. Sekretny składnik to rodzynki. Wypróbuj naszą recepturę i pokochaj nietypową przekąskę, która staje się hitem.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • łyżka soli,

Dodatki w przeliczeniu na jeden słoik:

  • 2 ząbki czosnku,
  • mała garść rodzynek (ok. 15-20),
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki nasion kopru.

Zalewa:

  • 3/4 szklanki wody,
  • 250 ml octu,
  • 500 g cukru.

Ogórki przed umyciem dobrze jest umieścić w misce lub zlewie i zalać zimną wodą. Pozostawić na godzinę lub dłużej. To ważne, ponieważ tego typu warzywa mają w składzie dużo wody i potrzebują jej, aby w formie pikli nadal były chrupiące.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na ogórki watykańskie. Sposób przygotowania

  1. Słoiki umyć i wyparzyć. 
  2. Ogórki zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę lub dłużej. 
  3. Następnie umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
  4. Do słoików wrzucić wszystkie dodatki.
  5. Ułożyć umyte ogórki i przygotować zalewę.
  6. Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować.
  7. Gorącą zalewą zalać przetwory. Zakręcić.
  8. Zapasteryzować. Wlać do wysokiego garnka wodę, włożyć słoiki i gotować przez 20 minut.
  9. Wyjąć, obrócić do góry dnem. 
  10. Po upływie 24 godzin odwrócić słoiki. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej o:
Copyright © Agora SA