W Polsce w niemal każdym domu jest chociaż jeden słoik z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi. Zamiłowanie do kiszonek i pikli nie zmienia się mimo upływu lat. Co więcej, nieustannie powstają nowe przepisy. Ogórki watykańskie stają się hitem, a wszystko za sprawą rodzynek.
Ogórki watykańskie to nic innego jak lekko słodka wersja popularnych konserwowych przekąsek. Dlatego ich przyrządzenie nie wymaga ani zbyt wiele czasu, ani wybitnych zdolności. Kluczem są odpowiednie dodatki, które pozwolą osiągnąć słodko-kwaśny smak. Sekretny składnik to rodzynki. Wypróbuj naszą recepturę i pokochaj nietypową przekąskę, która staje się hitem.
Składniki:
Dodatki w przeliczeniu na jeden słoik:
Zalewa:
Ogórki przed umyciem dobrze jest umieścić w misce lub zlewie i zalać zimną wodą. Pozostawić na godzinę lub dłużej. To ważne, ponieważ tego typu warzywa mają w składzie dużo wody i potrzebują jej, aby w formie pikli nadal były chrupiące.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.