Niby podobne, a jednak dwa światy. Jak odróżnić pietruszkę od pasternaku? Sekret tkwi w szczegółach

Na pierwszy rzut oka są niemalże identyczne, jednak różni je niemal wszystko. Mowa tu o pietruszce i pasternaku, które dla wielu osób wyglądają tak samo. Ten sprytny trik uchroni cię od kulinarnej zguby, bowiem myli się ten, kto stawia między warzywami nimi znak równości.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pietruszka czy pasternak? To pytanie często zadajemy sobie podczas zakupów na targowiskach i lokalnych warzywniakach. Różnica między tymi rarytasami jest jednak kolosalna, zwłaszcza jeśli chodzi o właściwości i smak. Sekret tkwi w szczegółach - zdradzamy je, dzięki czemu nie popełnisz już nigdy pomyłki!

Pasternak a pietruszka. Jak odróżnić od siebie warzywa? 

Sezon na obłędne, świeże warzywa i owoce jest w pełni, a stragany i bazary wypełniają się sezonowymi dobrami. Warzywniaki kuszą soczystymi barwami, zapachem świeżości i gleby. W poszukiwaniu rarytasów można jednak czasami popełnić pomyłkę - mowa tu o pasternaku i pietruszce, które są do siebie łudząco podobne. Wprawieni smakosze nie mają tego problemu, jednak w pośpiechu mogą pomylić się nawet najlepsi! 

Wiele osób idzie do sklepu po pietruszkę i wraca z pasternakiem. Jak to możliwe? O pomyłkę nietrudno, bo oba warzywa wyglądają 1:1. Czasami oszukać mogą nas tylko nie własne oczy, ale i sprzedawcy, który wciskają klientom pasternak, który jest znacznie tańszy od pietruszki. Wówczas niezastąpione będą drobne wskazówki. 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli co zdradza, że pietrucha to nie pasternak 

O tym jakie warzywo mieni się nam przed o czami, powiedzą nam liście. Cechą charakterystyczną pietruszki jest ciemna, gładka i błyszcząca nać, z kolei informacją, która zdradza, że to pasternak są jaśniejsze liście, których spód pokryty jest drobnymi włoskami. 

Istotnym szczegółem jest także miejsce w którym wyrasta nać. Pasternak ma tam niewielkie wgłębienie z ciemną obwódką, u pietruszki natomiast na próżno szukać tam tego typu "znamion". Niezawodnym tropem jest także zapach obu warzyw, ale i sam smak. Jeśli chodzi o pasternak, to jest słodszy od pietruszki i ma nieco orzechowy posmak.

To, co niewidoczne dla oka także zdradza wiele różnic. Pietruszka zawiera więcej mikro i makroelementów (witamin z grupy A i C, magnezu, potasu etc.), natomiast pasternak - błonnika. Warzyw nie należy mianować gorszym czy lepszym, a z pewnością odmiennym! Werdykt jest zatem prosty - właściwości i smak są zupełni inne, jednak oba warzywa warto włączyć do sezonowej diety, a z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.