• Link został skopiowany

Niby podobne, a jednak dwa światy. Jak odróżnić pietruszkę od pasternaku? Sekret tkwi w szczegółach

Na pierwszy rzut oka są niemalże identyczne, jednak różni je niemal wszystko. Mowa tu o pietruszce i pasternaku, które dla wielu osób wyglądają tak samo. Ten sprytny trik uchroni cię od kulinarnej zguby, bowiem myli się ten, kto stawia między warzywami nimi znak równości.
Pasternak, a pietruszka - jak rozróżnić warzywa?
Fot. anaterate - Pixabay / Tiburi - Pixabay

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pietruszka czy pasternak? To pytanie często zadajemy sobie podczas zakupów na targowiskach i lokalnych warzywniakach. Różnica między tymi rarytasami jest jednak kolosalna, zwłaszcza jeśli chodzi o właściwości i smak. Sekret tkwi w szczegółach - zdradzamy je, dzięki czemu nie popełnisz już nigdy pomyłki!

Pasternak a pietruszka. Jak odróżnić od siebie warzywa? 

Sezon na obłędne, świeże warzywa i owoce jest w pełni, a stragany i bazary wypełniają się sezonowymi dobrami. Warzywniaki kuszą soczystymi barwami, zapachem świeżości i gleby. W poszukiwaniu rarytasów można jednak czasami popełnić pomyłkę - mowa tu o pasternaku i pietruszce, które są do siebie łudząco podobne. Wprawieni smakosze nie mają tego problemu, jednak w pośpiechu mogą pomylić się nawet najlepsi! 

Wiele osób idzie do sklepu po pietruszkę i wraca z pasternakiem. Jak to możliwe? O pomyłkę nietrudno, bo oba warzywa wyglądają 1:1. Czasami oszukać mogą nas tylko nie własne oczy, ale i sprzedawcy, który wciskają klientom pasternak, który jest znacznie tańszy od pietruszki. Wówczas niezastąpione będą drobne wskazówki. 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli co zdradza, że pietrucha to nie pasternak 

O tym jakie warzywo mieni się nam przed o czami, powiedzą nam liście. Cechą charakterystyczną pietruszki jest ciemna, gładka i błyszcząca nać, z kolei informacją, która zdradza, że to pasternak są jaśniejsze liście, których spód pokryty jest drobnymi włoskami. 

Istotnym szczegółem jest także miejsce w którym wyrasta nać. Pasternak ma tam niewielkie wgłębienie z ciemną obwódką, u pietruszki natomiast na próżno szukać tam tego typu "znamion". Niezawodnym tropem jest także zapach obu warzyw, ale i sam smak. Jeśli chodzi o pasternak, to jest słodszy od pietruszki i ma nieco orzechowy posmak.

To, co niewidoczne dla oka także zdradza wiele różnic. Pietruszka zawiera więcej mikro i makroelementów (witamin z grupy A i C, magnezu, potasu etc.), natomiast pasternak - błonnika. Warzyw nie należy mianować gorszym czy lepszym, a z pewnością odmiennym! Werdykt jest zatem prosty - właściwości i smak są zupełni inne, jednak oba warzywa warto włączyć do sezonowej diety, a z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: