Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli lubisz domowe wypieki, koniecznie musisz poznać przepis na idealne kruche ciasto. To baza dla wielu słodkich deserów, ale też słonych przekąsek. Jest gotowe w mgnieniu oka, a do przygotowania potrzeba jedynie kilku prostych składników. Warunek jest jeden - proporcje i temperatura.
Ciasto kruche to cukierniczy banał, jednak nawet tak prosty wypiek ma swoje wymagania. Pierwszym z nich są odpowiednie produkty - nie obejdzie się bez jaj od wolnych kurek, masła, cukru, mąki i czasami śmietany. Tutaj wkracza babcina zasada 3:2:1, która wyznacza nic innego jak złote proporcje produktów (w przepisie poniżej podajemy szczegóły). By uzyskać perfekcyjny efekt, musimy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były zimne. W przeciwnym razie nic z tego nie wyjdzie. Dlatego wyrabianie nie może trwać zbyt długo, ruchy powinny być energiczne i zdecydowane. Kluczowe jest także schłodzenie ciasta w lodówce.
Drugi etap to już przysłowiowa bułka z masłem. Dobrze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy. Warto pamiętać zatem, że zaraz po zagniataniu i owijaniu w folię, kulę można spłaszczyć. Wówczas będzie znacznie łatwiej - ciasto nie będzie się kruszyć i rozwalać. Później wystarczy jedynie dodać ulubione dodatki np. sezonowe owoce lub puszysty krem i piec ciasto w odpowiedniej temperaturze.
Składniki:
Sposób przygotowania: