Idealne ciasto kruche z przepiśnika babci. Sekret smaku tkwi w temperaturze i złotej zasadzie 3:2:1

Domowe wypieki to piedestał, z którym na próżno konkurować. Najlepiej smakują klasyki z babcinego przepiśnika, ale tez nieco bardziej szalone słodkości. Bazą dla wielu receptur jest kruche ciasto, które dla jednych jest przekleństwem, dla innych cukierniczym banałem. Kluczem do sukcesu jest bowiem prosta zasada 3:2:1 i złote proporcje.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli lubisz domowe wypieki, koniecznie musisz poznać przepis na idealne kruche ciasto. To baza dla wielu słodkich deserów, ale też słonych przekąsek. Jest gotowe w mgnieniu oka, a do przygotowania potrzeba jedynie kilku prostych składników. Warunek jest jeden - proporcje i temperatura. 

Kruche ciasto metodą 3:2:1 z przepiśnika babci 

Ciasto kruche to cukierniczy banał, jednak nawet tak prosty wypiek ma swoje wymagania. Pierwszym z nich są odpowiednie produkty - nie obejdzie się bez jaj od wolnych kurek, masła, cukru, mąki i czasami śmietany. Tutaj wkracza babcina zasada 3:2:1, która wyznacza nic innego jak złote proporcje produktów (w przepisie poniżej podajemy szczegóły). By uzyskać perfekcyjny efekt, musimy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były zimne. W przeciwnym razie nic z tego nie wyjdzie. Dlatego wyrabianie nie może trwać zbyt długo, ruchy powinny być energiczne i zdecydowane. Kluczowe jest także schłodzenie ciasta w lodówce. 

Drugi etap to już przysłowiowa bułka z masłem. Dobrze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy. Warto pamiętać zatem, że zaraz po zagniataniu i owijaniu w folię, kulę można spłaszczyć. Wówczas będzie znacznie łatwiej - ciasto nie będzie się kruszyć i rozwalać. Później wystarczy jedynie dodać ulubione dodatki np. sezonowe owoce lub puszysty krem i piec ciasto w odpowiedniej temperaturze. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na kruche ciasto. Złote proporcje babci są najważniejsze 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • odrobina soli,
  • optymalnie - dwie łyżki śmietany. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiej przez sito do dużej miski. 
  2. Dodaj żółtka, cukier, szczyptę soli, śmietanę i na końcu zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Tutaj widać złotą zasadę babci 3:2:1. Na początku 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru. Dodając tłuszcz na końcu, mamy pewność, że się nie ogrzeje, przez co efekt będzie wyśmienity. 
  3. Energicznie zagnieć ciasto i formuj w kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około dwie godziny leżakowania. 
  4. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 st.C. 
  5. Kruche ciasto możemy teraz udekorować masą, dowolnym kremem, bitą śmietaną lub owocami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA