Więcej przepisów na pysze zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zarzutka to zupa, którą od dziesięcioleci, a możne nawet dłużej gotuje się w całej Polsce. Dawno temu było to danie ze wszystkiego, co było pod ręką, a nasze babcie zawsze miały trochę kapusty kiszonej i ziemniaków. Oczywiście jeśli masz wczorajszy rosół, to przygotowanie pysznej zarzutki będzie dużo szybsze, a jeśli dodatkowo masz rosół na kaczce lub wołowinie lub indyku, smaku tej zupy nic nie pobije. Dlaczego właściwie "zarzutka", a nie po prostu kapuśniak? Różnica tkwi w sposobie przygotowania kapusty. W przypadku kapuśniaku kiszoną kapustę gotuje się do miękkości w wywarze. W przypadku zarzutki kapustę najpierw podsmaża się na patelni, a dopiero później "zarzuca" się nią zupę.
Najlepsza zupa na rosole - stary przepis na zarzutkę
Składniki:
- ok. 2-3 l rosołu
- ok. 700 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki (mogą być z rosołu)
- ok. 100 g boczku lub tłustego podgardla
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe (ilość zależy od tego, jak dużo przypraw było dodanych do rosołu)
- odrobina majeranku
- dodatkowo: odrobina smalcu
Zarzutka - sposób wykonania:
- Rosół odcedź, możesz pozostawić w nim kawałki mięsa lub dodać je, kiedy zupa już będzie gotowa. Następnie zagotuj rosół i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewki starte na tarce, jeśli nie używasz tych z rosołu.
- Na suchej patelni wytop pokrojony boczek lub podgardle i kiedy się lekko zarumieni, dodaj cebulę. Powinna się zeszklić.
- Kiszoną kapustę odciśnij z soku i posiekaj na desce. Następnie dodaj na patelnię i podsmażaj całość, co chwilę mieszając. Powinno to zająć ok. 10-15 minut. Jeśli wytopiło się za mało tłuszczu, możesz dodać odrobinę smalcu.
- Kiedy kapusta już zmięknie, dodaj odrobinę majeranku i podsmażaj jeszcze przez 5 minut. Następnie upewnij się, że warzywa w zupie są już miękkie i dodaj całą zawartość patelni.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie już miękka. Niektórzy zabielają zarzutkę śmietaną, jeśli chcesz, kilka chochelek czystego wywaru wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany. Następnie dodaj do zupy i wymieszaj. Przed końcem gotowania możesz dołożyć do zupy kawałki mięsa z rosołu.
Tak przygotowana zupa jest prosta i naprawdę przepyszna. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. Jeśli chcesz, by była bardziej kwaśna, dodaj do niej trochę odciśniętego soku. Możesz podawać ją z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.