Przepis na leniwe, które wręcz rozpływają się w ustach. Ania Starmach ma na nie niezawodny sposób

Marzysz o rozpływających się w ustach kluskach leniwych? Ania Starmach podzieliła się niezawodnym przepisem, który gotowy jest w zaledwie kilkanaście minut. To idealna propozycja na szybki i lekki obiad. Potrzebny jest tylko twaróg i kilka dodatków.

Pierogi czy inaczej kluski leniwe to bez dwóch zdań prawdziwy smak dzieciństwa. Lekkie ciasto bazujące na twarogu sprawdzi się w upalne dni i idealnie zastąpi inne, wymagające potrawy. Tu króluje prostota i swojski skład!

Leniwe Ani Starmach to kulinarny banał i jednocześnie dzieło sztuki

W upalne, letni dni szkoda czasu na stanie w kuchni i marnowanie pogody. Zamiast poświęcać godziny na kilkudaniowy obiad, warto zrobić sobie małą labę i przygotować coś prostego i jednocześnie niebywale smacznego. Mowa tu o klasycznych leniwych, które niemal każdy pamięta z okresu beztroskiego dzieciństwa. Delikatne, jedwabiste i miękkie niczym poduszeczka kluseczki to jedynie kilka składników i kwadrans przygotowań. To powinno wszystkich zachęcić do wypróbowania tego smacznego dania. 

Kluski leniwe to przysłowiowa bułka z masłem i z pewnością poradzą sobie z nimi nawet kulinarni nowicjusze. Wystarczy bowiem dobrze rozgnieść twaróg i połączyć go z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Reszta dosłownie robi się sama! Ugotowane, słodkie poduszeczki lubują się jednak w rozmaitych dodatkach. Warto więc zaserwować je w maśle i cukrową posypką, kleksem śmietany i sezonowymi owocami lub szczyptą cynamonu. 

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Przepis na miękkie jak poduszeczka leniwe Ani Starmach 

Składniki: 

  • 250 g tłustego białego sera,
  • 125 g mąki pszennej,
  • jajko, 
  • szczypt soli. 

Do podania:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przełóż ser. Dokładnie go rozdrobnij widelcem, tak by nie pozostało żadnych grudek i większych kawałków. 
  2. Do białego sera wbij jajko i wsyp mąkę. Na koniec szczypta soli i całość możesz już energicznie zagniatać. 
  3. Z ciasta ulep wałeczki, a z nich wycinaj pod skosem leniwe. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę. Leniwe wrzuć na wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Wskazówka - dla lepszego efektu możesz wrzucić pierogi na kilka sekund do lodów - wówczas będą jędrne. 
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę i po chwili cukier. Gdy całość ładnie się zarumieni, dodaj leniwe, zasmażaj przez moment i gotowe. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.