Pierogi czy inaczej kluski leniwe to bez dwóch zdań prawdziwy smak dzieciństwa. Lekkie ciasto bazujące na twarogu sprawdzi się w upalne dni i idealnie zastąpi inne, wymagające potrawy. Tu króluje prostota i swojski skład!
W upalne, letni dni szkoda czasu na stanie w kuchni i marnowanie pogody. Zamiast poświęcać godziny na kilkudaniowy obiad, warto zrobić sobie małą labę i przygotować coś prostego i jednocześnie niebywale smacznego. Mowa tu o klasycznych leniwych, które niemal każdy pamięta z okresu beztroskiego dzieciństwa. Delikatne, jedwabiste i miękkie niczym poduszeczka kluseczki to jedynie kilka składników i kwadrans przygotowań. To powinno wszystkich zachęcić do wypróbowania tego smacznego dania.
Kluski leniwe to przysłowiowa bułka z masłem i z pewnością poradzą sobie z nimi nawet kulinarni nowicjusze. Wystarczy bowiem dobrze rozgnieść twaróg i połączyć go z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Reszta dosłownie robi się sama! Ugotowane, słodkie poduszeczki lubują się jednak w rozmaitych dodatkach. Warto więc zaserwować je w maśle i cukrową posypką, kleksem śmietany i sezonowymi owocami lub szczyptą cynamonu.
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania: