Prosty pomysł na obiad w stylu retro? Podajemy przepis na klasyczne flaki wołowe na rosole. To aromatyczne danie jest smaczne i sycące. Do jego przyrządzenia niezbędny będzie koncentrat pomidorowy i kilka specjalnych przypraw.
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Flaki wołowe to jedno z dań należących do kanonu kuchni polskiej. Jak przyrządzić tradycyjne flaki wołowe? Niezbędne będą przyprawy takie jak słodka papryka, majeranek i gałka muszkatołowa. Przedstawiamy jeden z klasycznych przepisów, według którego można przygotować doskonały obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na flaki wołowe. Te składniki sprawią, że danie będzie miało idealny smak
Flaki wołowe najlepiej podawać na gorąco z kromką świeżego chleba
Przygotowanie:
Flaki mrożone umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny, aż zmiękną. Jeśli wybierasz flaki surowe, niemrożone, można je używać zwykle bez uprzedniego obgotowywania.
Obierz cebulę z łupin, pokrój w kostkę i podsmaż. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Smaż całość przez kilka minut, aż marchew zmięknie.
Przełóż warzywa do garnka, dodaj odcedzone flaki, zalej całość wodą i przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku, słodką papryką, solą i pieprzem. Zagotuj całość.
Na małym gazie gotuj flaki pod przykryciem przez około jedną godzinę. Pod koniec gotowania dodaj do nich koncentrat pomidorowy i majeranek. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać flaki wołowe? Najsmaczniejsze są od razu po ich przyrządzeniu. Warto podawać je z kromką świeżego chleba. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl