• Link został skopiowany

Pomysł na obiad w stylu retro. To pyszne, aromatyczne danie niejeden gość będzie jadł z zachwytem

Prosty pomysł na obiad w stylu retro? Podajemy przepis na klasyczne flaki wołowe na rosole. To aromatyczne danie jest smaczne i sycące. Do jego przyrządzenia niezbędny będzie koncentrat pomidorowy i kilka specjalnych przypraw.
Jak zrobić flaczki?
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Flaki wołowe to jedno z dań należących do kanonu kuchni polskiej. Jak przyrządzić tradycyjne flaki wołowe? Niezbędne będą przyprawy takie jak słodka papryka, majeranek i gałka muszkatołowa. Przedstawiamy jeden z klasycznych przepisów, według którego można przygotować doskonały obiad.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na flaki wołowe. Te składniki sprawią, że danie będzie miało idealny smak

Składniki:

  • kilogram flaków wołowych,
  • dwie duże marchewki,
  • dwie białe cebule,
  • natka pietruszki,
  • szklanka koncentratu pomidorowego,
  • trzy liście laurowe,
  • dwadzieścia ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka suszonej słodkiej papryki,
  • cztery ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Flaki wołowe najlepiej podawać na gorąco z kromką świeżego chleba

Przygotowanie:

  1. Flaki mrożone umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny, aż zmiękną. Jeśli wybierasz flaki surowe, niemrożone, można je używać zwykle bez uprzedniego obgotowywania.
  2. Obierz cebulę z łupin, pokrój w kostkę i podsmaż. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Smaż całość przez kilka minut, aż marchew zmięknie.
  3. Przełóż warzywa do garnka, dodaj odcedzone flaki, zalej całość wodą i przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku, słodką papryką, solą i pieprzem. Zagotuj całość.
  4. Na małym gazie gotuj flaki pod przykryciem przez około jedną godzinę. Pod koniec gotowania dodaj do nich koncentrat pomidorowy i majeranek. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. 

Jak podawać flaki wołowe? Najsmaczniejsze są od razu po ich przyrządzeniu. Warto podawać je z kromką świeżego chlebaWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: