Piekarnik mojej babci zawsze lśni jak nowy. Zdradziła, jak pozbyć się tłustych zacieków. Wystarczy ten produkt

Twój piekarnik przypomina magazyn tłuszczu i brudu, a na myśl o jego czyszczeniu robi ci się słabo? Zmieni się to gdy poznasz ten prosty trik. Domowe sposoby na czyszczenie sprzętu kuchennego są niezastąpione, a na dodatek w pełni ekologiczne, tanie i bezpieczne dla środowiska oraz zwierząt domowych.

Czyszczenie sprzętu domowego nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Co do tego nie ma wątpliwości nikt, kto choć raz musiał doczyścić brudny i tłusty piekarnik. Niestety, gdy regularnie z niego korzystamy to zabrudzenia będą się pojawiać, a także stopniowo narastać. Jak pozbyć się obrzydliwego tłustego nalotu i spalenizny osadzonej na ściankach? Babcine sposoby nigdy nie zawodzą. Zanim sięgniesz po sklepową chemię, warto wypróbować nieco tańszej alternatywy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Niezawodny ocet zawsze pomoże. Tłuszcz nie ma z nim szans

Na myśl o roztworze octu z wodą nie sposób nie przewrócić oczami. W końcu o tej metodzie słyszy się od lat, a dla wielu ludzi jest ona nieskuteczna. To jednak nie wina octu, a często proporcji. Na miseczkę wody szklanka octu może nie wystarczyć. Musimy połączyć oba płyny w stosunku 1:1, wtedy roztwór będzie miał odpowiednią moc i łatwiej poradzi sobie z zabrudzeniami. Wystarczy namoczyć w domowej mieszance gąbkę i szorować zabrudzenia. Co prawda kuchnia nie będzie pachniała różami, ale zapachowy kryzys wynagrodzi nam satysfakcja. Brud będzie odklejał się od ścianek piekarnika bez problemu. 

Może się jednak zdarzyć, że niektóre plamy nie będą chciały puścić od razu. Jak je namoczyć, szczególnie na ściankach? Do tego przyda się czysta butelka z atomizerem. Nie każdy na to wpada i zdarza się, że gospodynie namaczają boki piekarnika gąbką. Wystarczy jednak przelać roztwór do wspomnianej butelki i spryskać obficie wnętrze piekarnika. Możemy zabieg łatwo powtarzać kilka razy i po upływie 20-30 minut doszorować resztę zabrudzeń. Nie dość, że piekarnik będzie czysty, to jeszcze błyszczący. Koniec z matowymi smugami po sklepowych mleczkach do czyszczenia.

Ocet nie daje rady? Wykorzystaj sos, który pewnie masz w lodówce

Może się okazać, że plama brudu znajduje się w niefortunnym miejscu, gdzie trudno namoczyć ją roztworem octu i wody. Bywa też tak, że choć ocet sobie radzi nieźle, to my nie mamy sił w rękach, by szorować jedno miejsce kilka minut. Jak dodatkowo zmiękczyć zabrudzenia? Można się mocno zdziwić. Do tego idealny jest... keczup. Dzięki zawartym w pomidorowym sosie kwasom, spalenizna i tłuszcz miękną, dzięki czemu łatwiej domyć sprzęt kuchenny. Wystarczy cienką warstwę rozsmarować na brudnym obszarze piekarnika, a po 20 minutach umyć gąbką jak wcześniej. Warto wiedzieć, że ten sposób podziała również na przypalone garnki i patelnie. Jednym produktem doprowadzisz kuchnię do stanu sprzed lat. Wypróbuj ten trik jak najszybciej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA