Jak prawidłowo suszyć grzyby? Nie waż się pomijać tego kroku. Dzięki temu zachowasz ich aromat oraz smak

Coraz więcej grzybiarzy donosi, że pierwsze dary lasy pojawiły się w połowie wakacji. Na straganach zaś z łatwością dostaniemy już kurki, a to oznacza tylko jedno - tegoroczny sezon na grzybobranie właśnie się rozpoczyna. Warto więc zawczasu dowiedzieć się, jak prawidłowo suszyć te grzyby, których nie zdążymy zjeść od razu.

Sezon na grzybobranie to ważne wydarzenie dla wielu Polaków. W naszym kraju zbieranie grzybów jest niezwykle popularne i trudno się temu dziwić. W końcu polska kuchnia grzybami stoi. Zaczynając od aromatycznej zupy, na gęstych i kremowych sosach kończąc. Grzyby dodajemy do pasztecików, pierogów z kapustą, czy bigosu. Grzybobranie jest więc okazją to poczynienia pokaźnych zbiorów, które przydadzą się każdej gospodyni i gospodarzowi. To dodatkowo świetny pretekst do długich, leśnych spacerów. Pozostaje jednak pytanie jak prawidłowo i sprawnie suszyć grzyby, by zachowały swój charakterystyczny smak oraz aromat. Na całe szczęście sposobów jest kilka. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Pierwszy krok, czyli przygotuj grzyby do suszenia

Choć sposobów na suszenie grzybów jest kilka, to w każdym z nich obowiązuje wspólna zasada. Każdy grzyb powinien być oczyszczony z zabrudzeń. Zanim więc postanowimy ułożyć je na blaszce, tacy lub nawlec na nitkę, każdego grzyba należy dokładnie obejrzeć. Z kapeluszy i trzonu strzepujemy suchym pędzelkiem piasek, igliwie oraz leśną ściółkę, oraz sprawdzamy, czy aby na pewno grzyb nie jest robaczywy lub co gorsza - trujący. Bywa, że podczas zbiorów zdarzy się pomyłka. Z tego powodu domowe oględziny zebranych okazów to niezwykle ważny proces. Trzeba również pamiętać, by nie opłukiwać grzybów pod wodą. To tylko utrudni suszenie i wydłuży jego czas. Nie powinniśmy również pomijać krojenia grzybów. Dzięki podzieleniu zbiorów na mniejsze części wydobędziemy jeszcze więcej aromatu, który kryje się wewnątrz kapeluszy.

Suszenie grzybów. Te sposoby nie mają sobie równych

Suszenie grzybów wbrew pozorom nie jest kłopotliwe. Jedyną jego wadą jest czasochłonność, bowiem w większości przypadków cały proces wynosi od kilku, do nawet kilkudziesięciu godzin. Wszystko zależy od grubości i wielkości grzyba, a także od wybranej metody. Jakie są najlepsze? Zdecydowanie na pierwszym miejscu znajduje się standardowa suszarka do grzybów i warzyw. Urządzenie to często sprzedawane jest w dyskontach tuż przed jesienią ze względu na rosnący popyt, a temu nie da się dziwić. Suszarka dzięki przeznaczeniu jest najlepiej dostosowana do tego, by suszyć duże ilości grzybów jednocześnie. W jednym zestawie znajduje się kilka plastikowych tacek, na których wystarczy poukładać oczyszczone i pokrojone grzyby. Suszarki posiadają również opcję regulowania temperatury oraz liczniki czasowe, dzięki czemu jest to bezpieczna opcja, której nie trzeba stale pilnować.

Innym sposobem na suszenie grzybów jest piekarnik. Ta opcja kosztuje nieco więcej, bowiem zużycie prądu jest znacząco większe. Mimo to wiele osób nadal decyduje się na ten sposób suszenia. Sprzęt należy rozgrzać do 50 stopni Celsjusza, a grzyby ciasno ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Tu trzeba jednak pamiętać o regularnym obracaniu grzybów. Kolejną zasadą jest także uchylanie drzwiczek. Podczas suszenia grzybów nie należy ich zamykać, by nie zaburzać cyrkulacji powietrza. 

Wiele osób nadal skłania sie ku tradycyjnemu suszeniu na nitce. Pokrojone grzyby wystarczy nawlec na grubą nić i powiesić w przewiewnym miejscu. Ta metoda ma swoich zwolenników przede wszystkim ze względu na jej uniwersalność. Nawleczone na nitce grzyby można suszyć zarówno na słońcu, jak i w przewiewnym, ale suchym pomieszczeniu. Niektórzy preferują zaś wieszać nawleczone grzyby nad palnikami gazowymi lub grzejnikami. Panuje tu przyjemna dowolność.

Istnieją także alternatywne sposoby, jak suszenie grzybów w mikrofalówce. Faktycznie da się to wykonać poprzez wielokrotne podgrzewanie i odparowywanie zbiorów. Nie da się jednak ukryć, że wymaga to ogromu wolnego czasu, ponieważ nie można zostawić grzybów w mikrofali na dłużej niż kilka minut. Dodatkowo, mimo zaskakującej ilości zwolenników tego sposobu, znacząco wpływa on na walory smakowe grzybów. Susząc je w ten sposób możemy zapomnieć o wyrazistym smaku i mocnym aromacie. 

Więcej o: