Szykujesz słoiki na przetwory i chcesz, żeby lśniły? W ten sposób pozbędziesz się śladów po etykiecie

Nie wiesz, jak pozbyć się pozostałości kleju ze szklanych naczyń? Podpowiadamy, które sposoby są najskuteczniejsze. Dzięki nim słoiki będą lśniły i będzie można zabrać się za przyrządzanie przetworów na zimę.

Co zrobić, jeśli na słoikach pozostały resztki kleju po etykietach? Jak je usunąć ze szklanych naczyń? Istnieje kilka sprytnych trików, dzięki którym można szybko się ich pozbyć. W tym celu będą potrzebne produkty, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

W taki sposób poradzisz sobie z klejącymi zabrudzeniami. Wystarczy jeden składnik

Jednym ze sposobów na usunięcie kleju po etykiecie ze słoika jest zastosowanie oleju albo octu. Jak to zrobić? Wystarczy nasączyć wacik kosmetyczny w jednej lub drugiej substancji i przetrzeć nim zabrudzoną powierzchnię. Słoiki najlepiej jest namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie z mydłem. Do usunięcia kleju przyda się też mieszanka sody oczyszczonej i oleju. Po wymieszaniu jednakowej ilości sody i oleju można przetrzeć miejsca, w których pozostał klej. Po około trzydziestu minutach klej powinien się rozpuścić, a jego usunięcie będzie bardzo łatwe. Można do tego użyć zwykłej gąbki i ciepłej wody.

Ta metoda jest prosta i skuteczna. Dzięki niej słoiki będą lśniły

Innym sposobem na pozbycie się uciążliwych zabrudzeń i pozostałości po etykietach umieszczanych na szklanych naczyniach będzie zastosowanie gorącej pary. Do skorzystania z tej metody wystarczy tylko garnek i woda.

Jak wyczyścić słoik parą? Należy zagotować wodę w garnku i przytrzymać szklane naczynie nad gotującą się wodą. Ten sposób spowoduje, że z łatwością będzie można pozbyć się kleju. Istnieje jeszcze jeden bardzo prosty sposób wykorzystywany często w kuchni na pozbycie się tego rodzaju zabrudzeń. Chodzi o zanurzenie naczyń w ciepłej wodzie wymieszanej z płynem do naczyń i pozostawienie ich w niej przez co najmniej kilka godzin. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.