Domowa pasta z papryki. Jak zrobić ajwar, żeby smakował jak na wakacjach? Nie bój się wziąć go "na ostro"

Ajwar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana, która jest klasycznym dodatkiem do mięs i pieczywa w krajach bałkańskich. Przepis na ajwar jest banalny, a pasta jest tak pyszna, że już nie będziesz kupować ketchupu i musztardy. Jak zrobić pastę z papryki? Żeby smakowała tak, jak podczas urlopu na Bałkanach, nie możesz bać się ostrości. Spokojnie, nie wypali ci języka.

Więcej przepisów na przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wśród wielu dodatków do mięs z grilla, warzyw i pieczywa, śmiało możemy wymieniać najróżniejsze sosy. Ketchup jest oczywiście najczęściej wybieranym dodatkiem, zaraz za nim jest musztarda, trochę dalej może sos czosnkowy, sos meksykański lub sos tysiąca wysp. Jednak kto raz spróbował grillowanych smakołyków z ajwarem, ten wie, że ta pasta nie ma sobie równych. Pasta z pieczonej papryki, bakłażana, czosnku i chili od lat kojarzona jest z kuchnią bałkańską, czasami także z grecką, a my dziś podpowiemy ci, jak przygotować domowy ajwar, żeby odtworzyć smak wakacji. To łatwiejsze niż ci się wydaje. 

Pasta z pieczonej papryki - jak zrobić ajwar w domu?

Potrzebne składniki:

  • 12 dojrzałych czerwonych papryk (najlepiej wybierać te ciemniejsze, ponieważ mają więcej smaku)
  • 1 szklanka oliwy 
  • 3-4 bakłażany (najlepiej niewielkie)
  • 2-3 ostre papryczki (im więcej, tym lepiej)
  • czosnek - ok. 6-7 ząbków
  • koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżki)
  • ocet z białego wina do smaku
  • do smaku sól i pieprz (polecam pieprz cytrynowy)

Domowy ajwar - sposób wykonania:

  1. Papryki umyj, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Bakłażany także oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek (nie musisz obierać go z łupin) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z funkcją termoobiegu. 
  2. Warzywa piecz przez ok. 30-45 minut, aż skórka papryki miejscami stanie się niemal czarna - to znak, że papryka jest idealnie upieczona. Następnie obierz warzywa ze skórek, także czosnek, a ich miąższ przełóż do miski. 
  3. Ostre papryczki drobno posiekaj i usuń nasiona (chyba że lubisz naprawdę bardzo ostry smak). Dodaj do miski z papryką i bakłażanem. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę oraz ocet z białego wina i za pomocą blendera ręcznego, całość zmiksuj. 
  4. Przygotuj spory garnek, najlepiej z grubym dnem i przełóż do niego pastę. Następnie gotuj ją na wolnym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Po doprawieniu gotuj jeszcze przez 10 minut. 
  5. Przygotuj słoiczki i przelej do nich gorącą pastę. Następnie szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia. 

Tak przygotowany ajwar to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia i jeśli lubisz intensywne smaki, koniecznie przygotuj pastę z pieczonej papryki. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, ajwar bardzo lubi się z kolendrą - jeśli planujesz dodać tę pastę do mięs z grilla, lub nawet pieczonych w piekarniku, dodaj do ajwaru świeżą kolendrę - to połączenie niemal idealne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.