Błyskawiczne placki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz. Są o niebo lepsze niż ziemniaczane

Placki z cukinii to pyszna alternatywa dla tych wykonywanych z ziemniaków. W środku są miękkie i delikatne, a za zewnątrz złociste i chrupiące. Podane z dodatkami stanowią świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Sprawdź, jak przygotowuje je guru kulinariów - Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to ikona wśród polskich kucharzy i kucharek. Jej przepisy ochoczo testuje cała Polska. Nic w tym dziwnego - ci, którzy korzystają z jej receptur i pomysłów kulinarnych, zawsze są zadowoleni i najedzeni. Ewa dzieli się swoją wiedzą w mediach społecznościowych. Niedawno opublikowała przepis na szybkie i smaczne placki z cukinii. Koniecznie musisz je wypróbować!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz. Zrobisz je dosłownie w kilka minut

Placki z cukinii to danie szybkie, proste i sycące. Nie wymaga od nas rozwiniętych umiejętności kucharskich, a jedynie kilku składników, patelni i chwili wolnego czasu. Warto cieszyć się tym wyjątkowym daniem, póki mamy sezon na cukinie. A ten wiecznie trwać nie będzie. Placuszki z przepisu Ewy Wachowicz można podać na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkami, które sugeruje autorka receptury.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • garść kopru,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.
 

Błyskawiczne placki z cukinii. Sposób wykonania

Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach i posól. Odczekaj kilka minut, aby cukinia puściła sok, a następnie ją odcedź. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbij dwa jajka i wsyp mąkę. Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, a na koniec wrzuć do miski ze składnikami. 

Wrzuć garść koperku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść masło klarowane. Przy pomocy łyżki uformuj na rozgrzanym tłuszczu placki i smaż obustronnie na złocisty kolor. Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Ewa Wachowicz radzi, by podawać je z wędzoną rybą np. łososiem lub pstrągiem oraz kwaśną śmietaną i odrobiną koperku na wierzchu. My już wiemy, że ta kombinacja to istne "niebo w gębie". Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: