Ogórki z tym dodatkiem mają jeszcze lepszy smak. Będziesz zaskoczony, o jaki składnik chodzi

Sezon na ogórki trwa, dlatego podpowiadamy, co można dodać do domowych przetworów. Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Warto pamiętać o jednym specjalnym składniku, dzięki któremu będą miały wyjątkowo dobry smak.

Ogórki kiszone to produkt, który smakuje świetnie jako przekąska, dodatek do obiadu, ale też składnik sałatek i różnych potraw. Jak je przyrządzić, aby miały wyjątkowy smak? Nie można zapomnieć o dodaniu do słoików jednego składnika, dzięki któremu wyjdą doskonałe.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Lasy Państwowe polecają dodawać do ogórków... liście dębu

Ogórki kiszone są niskokaloryczne, są źródłem bakterii fermentacji mlekowej, błonnika i witaminy C. Ich spożywanie wspomaga pracę układu trawiennego, wzmacnia odporność i ułatwia przyswajanie związków mineralnych. Aby wyszły chrupiące i smaczne, dobrze jest pamiętać o dodaniu do słoika liści wiśni, porzeczki lub dębu. 

Sezon ogórkowy w pełni... Wielu, do słoików z ogórkami dodaje kilka liści dębowych. Dębowe liście, wkładane do słoików, bogate w garbniki, pomagają by kiszone ogórki były jędrniejsze i twarde...

Przepis na ogórki z liściem dębowym. Dodaj ten składnik, a wyjdą idealne

Dlaczego dodawać liście wiśni, porzeczki albo dębu? Dzięki temu ogórki podczas fermentacji pozostaną kruche. Z kolei zalewanie ogórków ciepłą wodą przyspiesza proces kiszenia. 

Składniki:

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzeniu chrzanu,
  • liście dębu,
  • kilka ziaren białej gorczycy,
  • baldachy kopru,
  • sól.ie smakuje 

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki, osusz i umieść w słoikach.
  2. Do każdego słoika dodaj kawałek chrzanu, po kilka ziaren gorczycy, ząbek czosnku, baldachy kopru oraz liście dębu.
  3. Przygotuj solankę. Zagotuj litr wody i wymieszaj w niej łyżkę soli. Sól powinna całkowicie się rozpuścić. Zalej mieszanką ogórki w słoikach i zakręć mocno słoiki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.