Szykujesz fasolkę szparagową do obiadu i nie wiesz, czy trzeba ją myć? Rozwiewamy wątpliwości

Fasolka szparagowa posiada wiele cennych właściwości odżywczych - to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Zwykle serwuje się ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Przed jej przyrządzeniem warto pamiętać o jednej podstawowej zasadzie.

Fasolka szparagowa zawiera duże ilości błonnika, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Aby jej jedzenie miało korzystny wpływ na zdrowie, nie można zapomnieć o jednej istotnej kwestii, o której niektórzy wciąż zapominają. Co trzeba zrobić podczas jej przyrządzania?

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Czy myć fasolkę przed ugotowaniem? Odpowiedź jest tylko jedna

Niektórzy mylnie uważają, że samo gotowanie warzyw wystarczy, aby można było je jeść. Obróbka termiczna, wysoka temperatura wody, w jakiej będzie się gotowała fasolka zabije jedynie drobnoustroje, inne zanieczyszczenia mogą dalej na niej pozostać. Z tego powodu przed gotowaniem fasolki szparagowej należy ją dokładnie umyć. W ten sposób będzie można mieć pewność, że jej zjedzenie nie zaszkodzi nikomu, kto po nią sięgnie podczas obiadu.

Warzywa i owoce powinno się myć zawsze. W ten sposób usuwa się z nich szkodliwe substancje

Jak zadbać o zdrowie? Jedną z podstawowych zasad może być regularne jedzenie warzyw i owoców. Przed ich spożywaniem należy je zawsze myć - tylko tak można pozbyć się szkodliwych substancji i chorobotwórczych mikroorganizmów, które mogły dostać się na powierzchnię roślin podczas ich wzrostu albo w czasie zbiorów i na etapie dystrybucji.

Nieumyte warzywa i owoce mogą okazać się przyczyną zatruć. Jedzenie nieumytych warzyw i owoców może być szczególnie groźne dla zdrowia osób o obniżonym poziomie odporności. Warto dodać, że owoce należy myć, nawet jeśli mają być obrane. Podczas obierania dotyka się nożem i rękami również obranych części. Warzywa i owoce powinny być myte w dokładny sposób. Samo ich opłukanie albo zamoczenie w wodzie nie wystarczy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.