Przepis na nalewkę pomoże przy przeziębieniu i innych dolegliwościach. Babcina metoda jest mistrzowska

Domowe przetwory z sezonowych owoców ą obłędnym rarytasem, który od lat wypełnia nasze spiżarnie. Wśród nich nie może zabraknąć nalewki z malin, która nie wybornie smakuje, czy ogrzewa w chłodne wieczory, ale i jest babcinym medykamentem na wiele dolegliwości m.in. przeziębienie czy infekcje.

W domowej spiżarce królują wszelakie rarytasy przygotowane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkim akcentem są dżemy, powidła, soki, konfitury i nalewki, które od pokoleń mają wszelakie zastosowanie, nie tylko smakowe, ale i lecznicze. Polecamy zatem przepis z wykorzystaniem malin. 

Nalewka z malin - remedium na infekcję i przeziębienie

Maliny to przede wszystkim obłędnie smaczne owoce, które chętnie dodajemy latem do ciast, deserów, wypieków, przetworów lub zajadamy się nimi solo, wprost z krzaczka. Właściwości wakacyjnego rarytasu są w kuchni znane od pokoleń - już nasze prababki szykowały wśród zimowych zapasów specjalne soki, konfitury czy oczywiście nalewki. Domowej roboty trunek to bowiem doskonałe remedium na wiele dolegliwości w tym np. infekcje czy przeziębienie. 

Nie ma zatem na co czekać - warto wykorzystać owoce późnych zbiorów i przygotować z nich domowe remedium w postaci nalewki. Medykament doskonale sprawdzi się jako wsparcie przy wszelkiego rodzaju infekcjach, ale też przy dolegliwościach ze strony żołądka czy jelit. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt jest mistrzowski i bezkonkurencyjny. Z pewnością warto mieć zapasy, by rozdać je rodzinie i znajomym w sezonie wzmożonych przeziębień lub jako smakowity prezent. 

Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję

Przepis na nalewkę z malin. Prosta metoda z trzech składników

Składniki:

  • 1 kg malin, 
  • 500 ml spirytusu, 
  • 500 g cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dokładnego przebrania malin. Uszkodzone owoce, należy usunąć - warto wykorzystać je np. do dżemów i konfitur, jednak w tym przepisie powinny znaleźć się najlepszej jakości sztuki. 
  2. Owoce delikatnie przepłucz, osusz i pozbaw szypułek lub liści. 
  3. Do dużego słoja wrzuć całą porcję malin. Owoce zasyp cukrem, zalej alkoholem, a tak przygotowaną mieszankę odstaw na około sześć tygodni. Warto jednak pamiętać, że co kilka dni należy wstrząsnąć słojem.
  4. Po upływie sześciu tygodni nasza nalewka jest gotowa. Teraz wystarczy przecedzić ją przez drobne sito lub gazę, rozlać do estetycznych butelek i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.