W domowej spiżarce królują wszelakie rarytasy przygotowane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkim akcentem są dżemy, powidła, soki, konfitury i nalewki, które od pokoleń mają wszelakie zastosowanie, nie tylko smakowe, ale i lecznicze. Polecamy zatem przepis z wykorzystaniem malin.
Maliny to przede wszystkim obłędnie smaczne owoce, które chętnie dodajemy latem do ciast, deserów, wypieków, przetworów lub zajadamy się nimi solo, wprost z krzaczka. Właściwości wakacyjnego rarytasu są w kuchni znane od pokoleń - już nasze prababki szykowały wśród zimowych zapasów specjalne soki, konfitury czy oczywiście nalewki. Domowej roboty trunek to bowiem doskonałe remedium na wiele dolegliwości w tym np. infekcje czy przeziębienie.
Nie ma zatem na co czekać - warto wykorzystać owoce późnych zbiorów i przygotować z nich domowe remedium w postaci nalewki. Medykament doskonale sprawdzi się jako wsparcie przy wszelkiego rodzaju infekcjach, ale też przy dolegliwościach ze strony żołądka czy jelit. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt jest mistrzowski i bezkonkurencyjny. Z pewnością warto mieć zapasy, by rozdać je rodzinie i znajomym w sezonie wzmożonych przeziębień lub jako smakowity prezent.
Składniki:
Sposób przygotowania: