Zaguby - tradycyjne danie z Podlasia za 5 zł. Pomysł na prosty i szybki obiad dla fanów ziemniaków

Zaguby - czy też zagiby - to wyjątkowe danie kuchni regionalnej Podlasia. Jest to rodzaj klusek z farszem ziemniaczano-cebulowym otulony ciastem pierogowym zawiniętym w rulonik. Potrawa jest bardzo prosta, wymaga tylko kilku podstawowych składników, dlatego świetnie sprawdzi się jako niedrogi i szybki obiad dla całej rodziny. Jak zrobić zaguby?

Podlasie słynie ze swej oryginalnej kuchni. Ogromną popularnością w tym regionie cieszą się zwłaszcza potrawy z ziemniaków. Jadąc na wschód Polski, nie sposób nie skosztować tradycyjnej babki ziemniaczanej, kiszki czy soczewiaków. Mniej znane, a równie smaczne są zaguby, serwowane głównie nad Bugiem. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy, a poniższą recepturą powinni się zainteresować szczególnie miłośnicy dań ziemniaczanych.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Podlaskie zaguby to połączenie pysznego farszu z ziemniaków w delikatnej otoczce ciasta pierogowego

Jeśli lubisz kluski oraz pierogi, to zaguby są dla ciebie daniem wprost idealnym. Technika lepienia tych przysmaków jest nie tylko oryginalna, ale i estetyczna - ułożone na talerzu wyglądają niezwykle wykwintnie. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, w towarzystwie surówek oraz skwarek z bekonu, jak i w formie przystawki dla gości podczas spotkania ze znajomymi. Gwarantujemy, że nikt nie odmówi sobie dokładki, a podlaskie kluseczki w mig znikną ze stołu.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz.

Dodatkowe składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 50 g boczku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Zaguby - kluski z ziemniakami i cebulką. Sposób wykonania

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Po starciu dociśnij je ręcznikiem papierowym i odsącz. Cebulę również umyj i obierz, a następnie drobno posiekaj i podsmaż na patelni z olejem. Do podsmażonej cebulki dodaj odciśniętą masę ziemniaczaną. Wszystko dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i gotuj do odparowania wody.

W międzyczasie przygotuj ciasto pierogowe. Mąkę pszenną zagnieć rękoma z wodą, olejem i sodą oczyszczoną. Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Zakryj je ściereczką lub ręcznikiem i odstaw na około 15-20 minut. Powstałą masę rozwałkuj, wyłóż na nią farsz i zwiń ciasto na kształt roladki. 

Roladę pokrój na kawałki o szerokości 3 cm. Zaguby wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż posiekaną cebulkę i pokrojony drobno boczek. Tak uzyskaną okrasą posyp wyjęte z wody i lekko podsmażone podlaskie kluski. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.