Klasyczne przepisy zazwyczaj są bezpieczne, smaczne i niezawodne. Czasami warto jednak nieco zaszaleć i złamać niektóre schematy, które już po pierwszej kulinarnej próbie okazują się smaczniejsze, niż mogłoby się wydawać. Tak właśnie jest, gdy jesienią połączymy dynię i gruszkę.
W kuchni nie brakuje smaków nieoczywistych, połączeń odważnych czy przepisów, które przez wielu mogą zostać uznane za nieco szalone. Warto jednak tej jesieni wyjść poza utarte schematy kulinarne. Właśnie dlatego postanowiliśmy przedstawić trzy sposoby na smakowite wykorzystanie gruszki i dyni w rozmaitych wersjach.
Pierwszym i jednocześnie najchętniej przygotowywanym przepisem o tej porze roku jest oczywiście aromatyczna zupa krem z dyni. Aby jednak wydobyć z niej to, co najlepsze, warto poza warzywem, bulionem i korzennymi przyprawami dodać także słodkich, dorodnych gruszek. Przepis na to niezawodne danie znajdziesz w naszym artykule: Jesienny obiad w 30 minut? Pani dynia w tej odsłonie zaskoczy nawet największych smakoszy.
Innym ciekawym zestawieniem będzie także dyniowo-gruszkowy dżem, który doskonale smakuje z naleśniki, plackami, racuchami czy sprawdzi się jako nadzienie ciast, babeczek lub innych smakowitości. Wystarczy sezonowe owoce i warzywo (najlepiej wybrać dynię hokkaido) pokroić, wrzucić do dużego garnka, zalać odrobiną wody i gotować do miękkości. Później wszystko blendujemy, wzbogacamy o sok z cytryny, goździki, cynamon i imbir. Pulpę dusimy, do momentu aż uzyska gęstą konsystencję i gotowe! Wekujemy i mamy wyśmienity rarytas na zimę.
Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania: