Tego połączenia nikt się nie spodziewał, a jednak. Dynia z owocowym akcentem to jesienny hit

Czasami najmniej oczywiste smaki okazują się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tak też się okazało, gdy w kuchni dynia spotkała się z jesiennym owocem. Taki duet świetnie sprawdzi się w kremowej, rozgrzewającej zupie, sałatce lub wśród słoików na zimę.

Klasyczne przepisy zazwyczaj są bezpieczne, smaczne i niezawodne. Czasami warto jednak nieco zaszaleć i złamać niektóre schematy, które już po pierwszej kulinarnej próbie okazują się smaczniejsze, niż mogłoby się wydawać. Tak właśnie jest, gdy jesienią połączymy dynię i gruszkę

Ten duet to must have w jesiennym menu - w roli głównej dynia i gruszka

W kuchni nie brakuje smaków nieoczywistych, połączeń odważnych czy przepisów, które przez wielu mogą zostać uznane za nieco szalone. Warto jednak tej jesieni wyjść poza utarte schematy kulinarne. Właśnie dlatego postanowiliśmy przedstawić trzy sposoby na smakowite wykorzystanie gruszki i dyni w rozmaitych wersjach. 

Pierwszym i jednocześnie najchętniej przygotowywanym przepisem o tej porze roku jest oczywiście aromatyczna zupa krem z dyni. Aby jednak wydobyć z niej to, co najlepsze, warto poza warzywem, bulionem i korzennymi przyprawami dodać także słodkich, dorodnych gruszek. Przepis na to niezawodne danie znajdziesz w naszym artykule: Jesienny obiad w 30 minut? Pani dynia w tej odsłonie zaskoczy nawet największych smakoszy

Innym ciekawym zestawieniem będzie także dyniowo-gruszkowy dżem, który doskonale smakuje z naleśniki, plackami, racuchami czy sprawdzi się jako nadzienie ciast, babeczek lub innych smakowitości. Wystarczy sezonowe owoce i warzywo (najlepiej wybrać dynię hokkaido) pokroić, wrzucić do dużego garnka, zalać odrobiną wody i gotować do miękkości. Później wszystko blendujemy, wzbogacamy o sok z cytryny, goździki, cynamon i imbir. Pulpę dusimy, do momentu aż uzyska gęstą konsystencję i gotowe! Wekujemy i mamy wyśmienity rarytas na zimę. 

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Połącz dynię i gruszkę w sałatce. Dopełnieniem smaku ser pleśniowy

Składniki: 

  • połówka dyni hokkaido, 
  • 150 g sera pleśniowego (np. camembert lub gorgonzoli),
  • 3 gruszki,
  • kilka listków świeżej szałwii,
  • sól,
  • oliwa, 
  • orzechy włoskie.

Sos:

  • olej sezamowy,
  • 4 łyżki miodu,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię i gruszki dokładnie umyj. 
  2. Hokkaido pokrój w kostkę, gruszki podobnie. Następnie składniki wyłóż na blaszkę, podlej oliwą, posyp solą, pieprzem i zapiekaj 20 minut w 200 st. 
  3. W tym czasie przygotuj sos ze wszystkich składników. 
  4. Dynię i gruszki przełóż do miski. Połącz z posiekanymi orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem, listkami szałwii i sosem. 
  5. Całość delikatnie zamieszaj i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.