Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zapiekane jabłka z serem i żurawiną. Takiego deseru jeszcze nie jedliście

Jesień to idealna pora na korzenne i słodkie potrawy. Poza licznymi przetworami i aromatycznymi ciastami, warto znaleźć czas na przygotowanie jabłek w tej odsłonie. Zapomnij o szarlotce lub jabłkach z ryżem. Przepis Ewy Wachowicz deklasuje konkurencję bez dwóch zdań. Jabłka zapiekane z serem i żurawiną to prawdziwy hit tej jesieni.

Jabłka to niezwykle uniwersalny owoc. Można zrobić z niego znakomity mus, zetrzeć do słodkich placuszków lub przygotować zdrowy ocet jabłkowy. Pomysłów jest cała masa, jednak propozycja Ewy Wachowicz jest wyjątkowa. Słodkie owoce zapiekane z serem, orzechami i nasączoną w cydrze żurawiną. Takim deserem zrobisz furorę na każdej imprezie. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Składniki na pieczone jabłka:

  • 4 duże jabłka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 150 g chudego twarogu,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki cydru,
  • garść orzechów laskowych,
  • garść suszonej żurawiny.

Składniki na sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu,
  • cydr*.

* - należy użyć cydru, w którym moczyła się żurawina.

Pieczone jabłka z serem i żurawiną. Przygotuj idealny deser na jesień

Żurawinę zalewamy cydrem i odstawiamy do nasiąknięcia. W tym czasie jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy plaster z góry (tak jak przy papryce faszerowanej) i wydrążamy środek, tak by zmieściły się inne składniki. Gotowe jabłka odkładamy na bok, wraz z odciętymi wcześniej "kapeluszami". Orzechy w miarę możliwości obieramy ze skórki, siekamy i prażymy na suchej patelni. 

Twaróg przekładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy np. widelcem lub dłonią. Wbijamy do niego jajko i dodajemy śmietanę oraz cukier trzcinowy. Masę mieszamy, a następnie dodajemy do niej uprażone orzechy i odsączoną z cydru żurawinę. Taką masą nadziewamy jabłka i przykrywamy "kapeluszami". Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy około 20-25 minut. 

Pozostały rum mieszamy z jogurtem naturalnym, cukrem oraz cynamonem. Opcjonalnie można dodać także inne przyprawy korzenne wedle smaku. Takim sosem polewamy upieczone już jabłka tuż przed podaniem. Będą smakowały wyśmienicie, a cydrowy aromat doda do jabłek głębi smaku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.