Przetwory z gruszek na zimę. Wypróbuj sprawdzone przepisy i ciesz się smakami lata na dłużej

Przetwory z gruszek to jeden ze sposobów na zamknięcie w słoikach ulubionych smaków lata. Dżem z gruszek, gruszki w syropie, mus gruszkowy - to wszystko brzmi bardzo pysznie. Jak zrobić te smakowite przetwory? Sprawdź sprawdzone przepisy na przetwory z gruszek na zimę.

Przetwory z gruszek na zimę — dlaczego warto je wypróbować?

Przetwory z gruszek na zimę to obowiązkowa pozycja w spiżarni. Dlaczego warto je wypróbować i wprowadzić na stałe do listy przetworów? Gruszki to owoce pełne właściwości prozdrowotnych. Są świetnym źródłem potasu, witaminy C i witaminy A oraz witamin z grupy B. Gruszki działają korzystnie na pracę serca oraz wspomagają regulację poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Zawierają dużo błonnika, a także kwasu foliowego i jodu. Gruszki wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ale aby móc cieszyć się z ich właściwości przez cały rok, warto skorzystać z możliwości zrobienia przetworów z gruszek, które zapewnią nam dostęp do tego niepowtarzalnego smaku przez cały rok. 

Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjnePrzetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Przetwory z gruszek na zimę siostry Anastazji. Gruszki w łagodnej zalewie

Przetwory z gruszek siostry Anastazji od wielu lat cieszą się wielką popularnością wśród gospodyń domowych. Jakie propozycje na gruszkowe rarytasy ma siostra Anastazja? Jedną z nich są gruszki w zalewie. Jak je przygotować? Będziesz potrzebować:

  • 2 kg gruszek
  • sok z 2 średniej wielkości cytryn
  • 1 l wody
  • 60 dag cukru
  • garść goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 l octu winnego 6%

Gruszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek, przekrój i usuń gniazda nasienne. Na chwilę umieść w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. W dużym garnku zagotuj wodę, następnie dodaj cukier, cynamon i goździki. Wrzuć do wrzącego syropu gruszki i gotuj przez kilka minut. Wyłów gruszki z syropu i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Do syropu, który został w garnku, dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Powstałą zalewą uzupełnij słoiki z gruszkami. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Gruszki: przetwory obowiązkowe w domowej spiżarni, czyli dżem i mus gruszkowy

Przepis na klasyczny dżem z gruszki? Przetwory z gruszek, zwłaszcza dżemy, to pozycje, które warto mieć w domowej spiżarni. Smakują wybornie do domowych deserów, zwłaszcza naleśników i drożdżowych placuszków. Jak zrobić najlepszy dżem z gruszek? Przygotuj składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 kisiel cytrynowy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak

Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Zagotuj i co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, aby dżem nie przywarł do dna garnka. W szklance dokładnie wymieszaj wodę, kisiel i sok z cytryny. Gdy gruszki będą już trochę rozgotowane, dodaj mieszankę do garnka i ponownie zagotuj. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Odstaw do ostygnięcia. 

Oprócz dżemu warto zrobić także inne przetwory z gruszek, które sprawdzą się jako dodatek do domowych deserów. Przepis na mus z gruszek? 

Składniki: 1,5 kg gruszek, ¾ szklanki cukru, sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny, 12 goździków, 3 łyżeczki cynamonu

Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek i usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, włóż do garnka, dodaj nieco wody i zasyp cukrem. Zagotuj, a następnie dodaj sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotuj ok. 30 minut, po czym użyj blendera do dokładnego zmiksowania musu (wcześniej wyciągnij goździki). Gorący mus przełóż do słoików, szczelnie zamknij i odstaw do ostygnięcia.

Co zrobić z gruszek? Przetwory o wytrawnym smaku

Szukasz ciekawego pomysłu na to, co zrobić z gruszek? Przetwory z gruszek nie muszą mieć tylko słodkiej odsłony. Chutney z gruszek to świetna propozycja na dodatek do mięs i serów. Przygotuj:

  • 4 duże gruszki
  • 1 dużą cebulę
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 8 łyżek cukru
  • ocet jabłkowy
  • goździki 

Gruszki umyj, obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku podgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj gruszki i cukier. Całość duś przez kilka minut. Po tym czasie dodaj goździki i ocet jabłkowy (według uznania). Duś przez ok. 30 minut. Gotowy chutney przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce. 

Przetwory z gruszek Thermomix — konfitura z gruszek

Szybkie przetwory z gruszek w Thermomix? Propozycją może być konfitura z gruszek, do której będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg gruszek
  • 200 g cukru
  • goździki mielone — kilka szczypt
  • cynamon mielony — kilka szczypt
  • ½ opakowania żel-fix

Gruszki umyj, obierz ze skórek i usuń gniazda nasienne. Rozdrobnij gruszki w Thermomixie, a następnie wszystkie składniki potrzebne do konfitury z gruszek, umieść w kielichu. Gotuj przez ok. 15 minut w temperaturze 100°C. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia.

Zobacz też: Domowe przetwory na zimę - pomysły na pyszną cukinię, gruszki i ogórki do słoików

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.