Przetwory z gruszek na zimę to obowiązkowa pozycja w spiżarni. Dlaczego warto je wypróbować i wprowadzić na stałe do listy przetworów? Gruszki to owoce pełne właściwości prozdrowotnych. Są świetnym źródłem potasu, witaminy C i witaminy A oraz witamin z grupy B. Gruszki działają korzystnie na pracę serca oraz wspomagają regulację poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Zawierają dużo błonnika, a także kwasu foliowego i jodu. Gruszki wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ale aby móc cieszyć się z ich właściwości przez cały rok, warto skorzystać z możliwości zrobienia przetworów z gruszek, które zapewnią nam dostęp do tego niepowtarzalnego smaku przez cały rok.
Przetwory z gruszek siostry Anastazji od wielu lat cieszą się wielką popularnością wśród gospodyń domowych. Jakie propozycje na gruszkowe rarytasy ma siostra Anastazja? Jedną z nich są gruszki w zalewie. Jak je przygotować? Będziesz potrzebować:
Gruszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek, przekrój i usuń gniazda nasienne. Na chwilę umieść w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. W dużym garnku zagotuj wodę, następnie dodaj cukier, cynamon i goździki. Wrzuć do wrzącego syropu gruszki i gotuj przez kilka minut. Wyłów gruszki z syropu i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Do syropu, który został w garnku, dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Powstałą zalewą uzupełnij słoiki z gruszkami. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przepis na klasyczny dżem z gruszki? Przetwory z gruszek, zwłaszcza dżemy, to pozycje, które warto mieć w domowej spiżarni. Smakują wybornie do domowych deserów, zwłaszcza naleśników i drożdżowych placuszków. Jak zrobić najlepszy dżem z gruszek? Przygotuj składniki:
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Zagotuj i co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, aby dżem nie przywarł do dna garnka. W szklance dokładnie wymieszaj wodę, kisiel i sok z cytryny. Gdy gruszki będą już trochę rozgotowane, dodaj mieszankę do garnka i ponownie zagotuj. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Odstaw do ostygnięcia.
Oprócz dżemu warto zrobić także inne przetwory z gruszek, które sprawdzą się jako dodatek do domowych deserów. Przepis na mus z gruszek?
Składniki: 1,5 kg gruszek, ¾ szklanki cukru, sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny, 12 goździków, 3 łyżeczki cynamonu
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek i usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, włóż do garnka, dodaj nieco wody i zasyp cukrem. Zagotuj, a następnie dodaj sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotuj ok. 30 minut, po czym użyj blendera do dokładnego zmiksowania musu (wcześniej wyciągnij goździki). Gorący mus przełóż do słoików, szczelnie zamknij i odstaw do ostygnięcia.
Szukasz ciekawego pomysłu na to, co zrobić z gruszek? Przetwory z gruszek nie muszą mieć tylko słodkiej odsłony. Chutney z gruszek to świetna propozycja na dodatek do mięs i serów. Przygotuj:
Gruszki umyj, obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku podgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj gruszki i cukier. Całość duś przez kilka minut. Po tym czasie dodaj goździki i ocet jabłkowy (według uznania). Duś przez ok. 30 minut. Gotowy chutney przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.
Szybkie przetwory z gruszek w Thermomix? Propozycją może być konfitura z gruszek, do której będziesz potrzebować:
Gruszki umyj, obierz ze skórek i usuń gniazda nasienne. Rozdrobnij gruszki w Thermomixie, a następnie wszystkie składniki potrzebne do konfitury z gruszek, umieść w kielichu. Gotuj przez ok. 15 minut w temperaturze 100°C. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia.
Zobacz też: Domowe przetwory na zimę - pomysły na pyszną cukinię, gruszki i ogórki do słoików